zoom

Cel mai frumos breloc din lume | ilisio.ro

Acum la moda printre fetite sunt acele friendship bracelet – bratari ale prieteniei, impletite

cu grija si menite sa securizeze relatii care rar trec proba timpului. Pe vremea mea in voga erau niste brelocuri aproape hidoase, facute din sireturi. Imi amintesc cu o claritate demna de un scop mai bun cizmaria in care ne inghesuiam cate 10 fetite, unde omul, pe langa pingele si flecuri, vindea si sireturi, marfa care nu interesase pe nimeni pana sa apara primul breloc in scoala noastra. Fara exagerare, cred ca au fost vreo 2 luni de zile in care omul a facut profit mai mare din achizitiile noastre decat din incaltamintea reparata. A speculat momentul, a adus toate culorile curcubeului, diverse variante de texturi si latimi, totul ca sa isi multumeasca micutele cliente. 

            Am si acum un breloc fosforescent roz cu galben, identic cu cel oferit celei mai bune prietene de-atunci. Si, desi gusturile mi s-au schimbat (spre usurarea mamei, oripilata putin in secret de alegerile mele cromatice), il vad si acum cel mai frumos breloc din lume, fiindca are poveste. 

            Cam la fel stau lucrurile si cu orice produs handmade. bijuterii handmade , haine handmade, decoratiuni handmade. Pentru ca ele spun o poveste pe care produsele de serie nu o au, oricat ar incerca publicitatea sa o inventeze. Chiar si micile lor imperfectiuni au in rol in istorisire, fiindca sunt semnul muncii individuale, nu robotizate, in care mainile omului fac minuni cu materiale dintre cele mai simple, lemn, piele, flori sau dintre cele mai complexe, metal, cristale, pietre semipretioase ilisio.ro.

            Imprumutand ceva din personalitatea autorului si ceva din a celui care le poarta, bijuteriile handmade au potentialul de a deveni mosteniri de familie nu prin valoarea lor de tezaurizare, de cele mai multe ori infima, ci prin mesajul pe care il pot duce peste generatii. Poate nu se vor conserva la fel de bine ca bijuteriile masive ale propriilor noastre bunici, insa nici macar nu este nevoie, este loc sub soare pentru toate, fiindca fiecare are rolul sau. Unele sunt o marturie a trainiciei, celelalte dovedesc ca oamenii trebuie sa isi urmeze chemarea, sa fie unici si mereu autentici, in fiecare alegere asumata.

            Mi-ar placea sa cred ca peste vreo 80 de ani, cineva o sa caute in vreun dulap prafuit si o sa gaseasca acolo, la adapostul unei cutii de bijuterii, un breloc din sireturi fosforescente, pe care il va studia cu uimire, negasind vreo explicatie pentru alaturarea lui unor piese cu adevarat complicate si valoroase inca de la prima vedere. Sper sa-i inteleaga importanta si sa il dea vreunei fetite care sa impleteasca dupa modelul sau un banal breloc de sireturi, capabil sa lupte cu timpul.