Dormitorul e locul de odihnă și reîncărcarea bateriilor, cel mai intim și familiar spațiu din întreaga casă; camera care are puterea să ne re-echilibreze, dormitorul trebuie să fie un balans între ansamblu și detaliu. De ce? Pentru ca aici găsim liniștea sau căldura căminului familial după haosul zilelor obositoare de muncă. Tocmai de aceea, ar trebui să acorzi o atenție sporită tuturor detaliilor implicate în procesul de amenajare interioară. Însă, de cele mai multe ori, ideile la care apelăm sunt cât se poate de diversificate încât pierdem esența decorării.
Pornind de la aceasta ideea, profilele arhitecturale reușesc nu doar să mascheze detaliile deranjante din spațiile noastre, ci mai mult de atât: leagă elementele între ele și oferă atât unitate, cât și un ansamblu ancorat în bun-gust. Detaliul influențează ansamblul. Putem spune și că printre cele mai îndrăgite profile arhitecturale pentru dormitor se află plintele, rozetele de plafon, șemineele decorative. De exemplu, o plintă decorativă modernă te va ajuta să rămâi pe linia de plutire și să eviți o primă greșeală: aglomerarea spațiului.
Țevile sau cablurile inestetice vor fi ascunse cu succes. Potrivită pentru orice tip de pardoseală și definită de funcționalitate și confort, plinta este realizată din polistiren extrudat, rezistent la umezeală sau șocuri. Se adaptează imediat caracteristicilor specifice ale pereților, indiferent dacă este vorba de forme drepte sau curbate și creează cu succes un spațiu aerisit. Dacă îți place să ieși din tipare poți utiliza plinte a căror culoare este în contrast cu cea a peretelui. De ceva timp au apărut pe piață alternative mult mai unicate precum plintele înalte sau care au încorporate becuri led.
Dimensiunea patului este un alt aspect care nu este suficient analizat. De obicei, tindem să ne bucurăm de caracteristicile estetice inedite, fără a adapta alegerea în funcție de câțiva factori importanți. Ia în considerare dimensiunile de care dispune camera, dar și de așteptările în ceea ce privește calitatea somnului. De asemenea, regulile Feng-Shui spun ca patul trebuie așezat în poziția „de comanda”, adică acea poziție de unde poți vedea cine intra în camera. Adevărul este ca dormitorul nu e cea mai potrivită încăpere în care sa riști să fii luat prin surprindere.
Mixul de elemente decorative și stiluri de amenajare este încă o greșeală comisă destul de des. Din dorința de a uni componente cât mai creative poți trece în cealaltă extremă. De ce nu e potrivit un design încărcat în dormitor? Pentru că nu ne odihnim la fel de bine și suntem distrași de decor + poți vorbi aici și despre culorile pe care le alegem greșit: roșu, de exemplu, nu e potrivit pentru somn, pentru că ne energizeaza. Încearcă să trasezi foarte bine în minte un design relaxat, dar care să îți reprezinte personalitatea. Recomandat ar fi să consulți părerile unor specialiști în domeniu.
O altă greșeală frecventă când vine vorba de amenajare dormitor este alegerea covorului nepotrivit. Aparent un obiect nesemnificativ, el poate dezechilibra estetica întregii încăperi. Mizează pe opțiuni care completează design-ul conturat, eventual forme geometrice sau modele simple, dar de impact. Acordă atenție sporită și coloristicii.
Dormitorul este sanctuarul nostru, locul în care ar trebui să ne simțim cel mai bine. Acum mai mult ca niciodată avem nevoie de un spațiu în care să ne simțim în siguranță, un spațiu în care să fim în echilibru cu noi înșine, cu cei din jur, cu lumea. Poate chiar nefolosirea profilelor arhitecturale este o greșeală în amenajarea interioară, pentru că aduce unitate și echilibru în designul dormitorului. În afară de asta, pandemia ne-a făcut să vrem mai mult de la dormitoarele noastre: nu sunt doar spațiile în care dormim, ci cele în care ne re-încărcăm bateriile, refugii în care evadăm când lumea exterioară devine mult prea copleșitoare. Dormitorul trebuie să ne genereze stare de bine, în timp ce ne aduce confortul și eleganța de care avem nevoie – toate aceste trei coordonate pot fi acoperite prin utilizarea profilelor în designul interior. Conturează-ți întotdeauna un plan de amenajare și gândește-te la variantele care îți pot genera stări de confort și bucurie.