zoom

Un vin bun care poate fi savurat de catre toti!

Crama Girboiu ofera o varietate mare de vinuri albe, rosii si rose-uri, produse doar din soiuri de struguri crescuti in mod natural pe pamant romanesc. Desi producatorul Girboiu isi are numele in randul celor renumiti din Romania, gama lor ofera si vinuri accesibile precum gama de vin Livia, un vin bun care poate fi servit la orice masa.

 

O sticla de Livia Cabernet Sauvignon poate destinde atmosfera in orice incapere si la orice masa. Acest vin demisec exprima putere si virilitate. Aroma sa complexa de mure, coacaze negre si ardei gras se imbina perfect cu aciditatea si taninurile pronuntate. Echilibrat, intens si cu un post gust persistent. In traditia romanilor, vinul isi are un loc de merit si este apreciat de catre toti, mai ales in timpul marilor sarbatori de Craciun si Paste.

Soiul Cabernet Sauvignon este probabil cel mai faimos soi de struguri de vin rosu de pe Pamant. In acest sens, acesta are ca rival doar pe colegul sau Bordeaux Merlot si de opusul sau din Burgundia, Pinot Noir. De la originile sale in Bordeaux, Cabernet s-a raspandit, cu succes, in aproape toate tarile viticole din lume. Acum este soiul cheie de struguri in multe regiuni viticole din Noua Lume, in special Napa Valley, Coonawarra si Maipo Valley. Indiferent de unde provin, vinurile Cabernet Sauvignon par sa demonstreze intotdeauna o mana de trasaturi de caracter comune: culoare profunda, structura buna de tanin, aciditate moderata si arome de coacaz negru, frunze de rosii, condimente intunecate si lemn de cedru.

Cabernet sauvignon este un vin acid si corpolent, obtinut din soiul de struguri de vin rosu international cu acelasi nume. Are taninuri puternice care se inmoaie odata cu inaintarea in varsta. Vinurile Cabernet sauvignon sunt bogate in alcool, de obicei in intervalul 13-14%. Datorita volumului sau mare de productie, cabernetul este adesea usor disponibil si ieftin, ceea ce alimenteaza si mai mult popularitatea sa.

Strugurele cabernet sauvignon este un strugure hibrid, format initial prin incrucisarea cabernet franc (un strugure rosu) si sauvignon blanc (un strugure alb).

Vinurile Cabernet sauvignon sunt disponibile in varietati unice (facute din struguri 100% cabernet sauvignon) si amestecuri. Strugurii Cabernet sunt o prezenta puternica in amestecuri si sunt frecvent amestecati cu alti struguri puternici, complementari.

Soiul de struguri Cabernet are trei caracteristici distincte:

Mic si robust. In ciuda dimensiunilor mici, cabernetul este destul de robust: creste bine aproape peste tot, indiferent de clima. Strugurii pot supravietui, de asemenea, in aproape toate conditiile meteorologice, bolile si infestarile cu insecte, facandu-l nepretuit pentru vinificatori.

Excelent pentru imbatranirea in butoi. Cabernetul este neobisnuit pentru capacitatea sa de a se amesteca bine cu stejarul, atat in fermentare, cat si in imbatranire in butoi. Aceasta este partial ceea ce faciliteaza imbatranirea minunata pentru care Cabernetul este renumit, cu butoaie de stejar care amelioreaza taninurile si confera noi arome.

Gros si tanic. Strugurii Cabernet au piei groase, negre, care sunt ambalate cu taninuri. De asemenea, Cabernet isi ia timpul sa se coaca pe vita de vie si este mai putin agitat atunci cand vine vorba de cules.

Cabernet sauvignon este renumit pentru aroma sa de „ardei gras verde”, care provine dintr-un compus numit pirazina. Dar cabernetul are si alte arome distincte. Pe nas, cabernetul este destul de luminos, ceea ce tonifica aromele de fructe si notele prea dulci. Aromele comune de cabernet sauvignon includ: coacaze negre;

mure; crème de cassis; cirese negre; boysenberry; coacaze; ciocolata; tutun; trufa;

Cedru; menta; eucalipt.

Cabernet Sauvignon contine unul dintre cei mai puternici antioxidanti din natura, resveratrolul. Toate vinurile rosii contin resveratrol, dar din cauza cojii groase a strugurilor, cabernet sauvignon este o sursa excelenta, deoarece poate pastra o concentratie si mai mare a acestui nutrient.

Un studiu efectuat pe animale arata ca consumul moderat de vin rosu poate contribui, de fapt, la cresterea imunitatii si la incetinirea progresului bolii Alzheimer si a dementei. Acest vin poate ajuta, de asemenea, la scaderea riscului de cancer mamar si boli cardiovasculare. Cu toate acestea, sunt necesare studii umane efectuate pe scara larga pentru a confirma beneficiile vinului rosu pentru sanatate.

In timp ce actul de a ridica un pahar pe buze poate arde o calorie sau doua, beneficiul real vine din nou de resveratrol, care s-a dovedit a imbunatati performanta fizica si forta musculara. De asemenea, prezinta imbunatatiri cardiovasculare similare cu exercitiile fizice. Trebuie remarcat faptul ca beneficiile sunt limitate, deci nu va anulati inca abonamentul la sala.

Comparativ cu consumatorii de bere si vodca, persoanele care consuma vin rosu au o rata a mortalitatii cu 34% mai mica. In acest studiu, resveratrolul a fost creditat ca fiind compusul care ar putea fi responsabil pentru beneficiile sale de longevitate. In timp ce cercetatorii cred ca orice dieta bogata in polifenoli are capacitatea de a lupta impotriva bolilor cronice, vinul rosu contine o concentratie mai mare decat majoritatea alimentelor.