proteza-dentara
zoom

Proteza dentara fixa sau mobila? Care este tratamentul optim in cazul tau?

Medicina moderna permite persoanelor care sufera de edentatii substantiale sau chiar totale sa se bucure din nou de beneficiile unei danturi functionale si aspectuoase, iar acest lucru este posibil la un pret accesibil tuturor pacientilor. Astfel, tratamentul cu proteza dentara iti va permite sa consumi din nou alimentele preferate, sa zambesti si sa vorbesti fara griji.

In functie de principiul de functionare, se pot distinge doua mari tipuri de proteze dentare: cea mobila si cea fixa. Ambele variante de tratament sunt eficiente si ofera o estetica buna, insa stabilitatea si modul de ingrijire vor fi doua dintre diferente.

Descopera, in cele ce urmeaza, detalii despre aceste doua tipuri de tratamente protetice moderne realizate in clinica stomatologica Dental Excellence!

– Proteza mobila

Dantura artificiala astfel realizata poate fi partiala sau totala (pe intreaga arcada) si se construieste in laboratorul de tehnica dentara. In urma amprentarii, specialistul se va asigura ca proteza dentara mobila se va potrivi perfect peste gingia si structura osoasa ce sustineau dintii naturali.

Sistemul de ancorare al unei proteze mobile poate fi realizat folosind culise, capse sau crosete. Lucrarile protetice mobile de acest tip trebuie indepartate si igienizate atat dupa fiecare masa, cat si seara.

In functie de dispozitivul pe care il porti, medicul specialist iti va face cateva recomandari cu privire la folosire si igienizare. Astfel, in cazul unei proteze dentare partiale, trebuie avuta in vedere forta pe care aceasta lucrare o exercita asupra dintilor vecini, intrucat acestia ar putea fi expusi la riscul aparitiei cariilor sau chiar la aparitia bolii parodontale.

– Proteza fixa pe implanturi

Stabilitatea este avantajul principal pe care il are aceasta varianta de tratament protetic in raport cu cea mobila, iar sanatatea cavitatii bucale este imbunatatita considerabil. Multumita sprijinului atat pe implanturi, cat si pe gingie, lipsa structurii osoase puternice va fi suplinita, iar inserarea implanturilor dentare (radacinilor artificiale) va micsora riscul de atrofiere a osului.

Proteza dentara fixa pe implanturi va necesita, de asemenea, o curatare foarte buna si va aduce cateva restrictii la folosire. Astfel, nu trebuie sa folosesti solutii neprescrise de medic si nu trebuie sa expui proteza dentara la temperaturi foarte ridicate (ceai fierbinte, supa etc).

Periaza frecvent si cu atentie dintii si dispozitivul medical, intrucat placa dentara adera foarte usor la proteza. Bineinteles, va fi necesar sa vizitezi periodic cabinetul stomatologic pentru a tine sub control sanatatea orala si pentru a te bucura cat mai mult de functionalitatea si aspectul protezei dentare.

Iata ce trebuie sa mai stii despre proteza dentara pe implanturi:

– acest dispozitiv protetic este fix si nu se va desprinde accidental, ci doar in cabinetul stomatologic atunci cand specialistul executa igienizarea profesionala;

– proteza fixa implica inserarea a 2 implanturi dentare in osul mandibular si 4 in cel maxilar;

– procesul de osteointegrare a radacinilor artificiale dureaza circa 3-4 luni. Dupa aceasta perioada, proteza se va fixa pe implanturi si va oferi stabilitate si senzatia de dinti ficsi;

– daca alegi solutia de tratament protetic Fast and Fixed de la Bredent, te vei putea bucura de o lucrare fixa inca din primele 24 de ore de la inceperea tratamentului;

– cu toate ca este o investitie importanta, proteza dentara pe implanturi ofera mai multe beneficii functionale si estetice decat varianta mobila. Stabilitatea va fi superioara, nu va mai fi necesar sa o indepartezi pentru igienizare si durabilitatea este mult mai mare. In plus, vei reusi sa eviti riscul resorbtiei osoase si vei proteja dintii ramasi pe arcada.

Vino la Dental Excellence pentru un tratament modern si te vei bucura nu numai de aparatura de ultima ora, tehnici moderne si medici cu experienta, ci si de posibilitatea de a achita in rate tratamentul protetic pe care il alegi!