zoom

Ce sunt lampioanele si ce trebuie sa stii despre ele?

In ultimii ani, din ce in ce mai multe evenimente importante din viata noastra se termina cu ridicarea unor lampioane zburatoare. Acestea reusesc sa asigure o atmosfera calda si placuta, indiferent ca este vorba despre o petrecere de Revelion, o nunta sau un botez.

In cultura noastra, lampioanele au patruns destul de recent. In cultura chineza, in schimb, acestea sunt prezente inca din secolul III inainte de Hristos si avea o semnificatie puternica.

Chinezii ridica lampioane luminoase in aer de peste 2000 de ani pentru a marca trecerea intr-un nou an chinezesc si pentru a alunga spiritele rele.

 

Ce este un lampion luminos?

Lampionul luminos este un felinar realizat din hartie subtire si colorata sau din alte materiale ceva mai complexe (bambus pliabil, matase, vinil etc.). Acest felinar zboara in aer timp de 10-15 minute, atata vreme cat arde flacara din interior, ridicandu-se la 1500 de metri pe cer.

Impactul vizual pe care il au lampioanele este unul foarte placut, mai ales ca se poate alege intre foarte multe variante de forme si culori. Este important sa se respecte legislatia, in conditiile in care lampioanele pot fi si destul de periculoase. Nu de putine ori, aceste obiecte zburatoare au creat situatii neplacute, pornind adevarate incendii.

Care sunt principalele reguli si reglementari privind lampioanele luminoase?

  1. Este foarte important ca lampioanele sa fie lansate la o distanta mai mare de 30 de metri de copaci, in asa fel incat sa nu ajunga sa fie blocate in acestia si sa porneasca un incendiu;
  2. Lampioanele se ridica intotdeauna pe vreme buna. Daca ploua, hartia va fi gaurita si vor cadea;
  3. Lampioanele zburatoare trebuie sa fie lansate doar de catre persoane adulte si responsabile, care se asigura ca intreaga actiune se desfasoara in deplina siguranta;
  4. Este important ca fiecare lampion sa fie lansat intr-un spatiu exterior deschis, la distanta mare de arbori, de liniile de alimentare cu energie electrica si alte caburi, de poduri, balcoane, terase, copertine si orice alta constructie sau obiect care ar putea sa le stea in care.
  5. Atunci cand lansezi lampioane luminoase este bine sa te asiguri ca esti la o distanta de cel putin 10 km de aeroporturi sau cai rutiera. Lumina acestor frumoase simboluri poate sa fie interpretata ca semnal luminos sau pur si simplu poate atrage atentia;
  6. Lampioanele luminoasa se lanseaza doar in conditii meteo perfecte. Este bine sa nu fie vant in momentul lansarii, pentru ca zborul sa fie unul lin si placut din punct de vedere vizual.

Lampioanele luminoase pot fi o solutie excelenta de relaxare si in acelasi timp de entertainment pentru oamenii care participa la un eveniment. Daca te asiguri ca sunt ridicate in deplina siguranta si ca respecta toate regulile de mai sus, acestea sunt ideale pentru incheierea unui eveniment memorabil. Partea buna este ca sunt si atractive din punct de vedere al costurilor, in asa fel incat oricine sa poata ridica un lampion.