DentoCare
zoom

Refacerea danturii cu coroane dentare moderne

Coroanele dentare sunt folosite la refacerea dinților grav deteriorați, cu carie avansată, pulpită și alte boli. Utilizarea lor este posibilă chiar și în cazurile în care volumul țesuturilor conservate intrinseci este mai mic de 40% față de cel original. Acoperirea dinților deteriorați cu coroane dentare îți permite să îi restabilești și să le prelungești durata de viață. O astfel de restaurare este durabilă și îți permite să amâni implantarea mult timp (în unele cazuri pentru totdeauna).

Efectuarea restaurării

Protetica este posibilă cu condiția ca rădăcina să nu fie distrusă, ci păstrată și suficient de puternică. Construcția ortopedică înlocuiește partea vizibilă a dintelui, repetând forma originală, dimensiunea, relieful, și se potrivește exact cu culoarea dentiției, parametrii de reflexie a luminii, transmisia luminii, luciul suprafeței. Înainte de protezare, se efectuează igienizarea cavității bucale, pregătirea, strunjirea (necesară pentru a forma o bază pentru instalarea coroanelor dentare). În caz de distrugere severă, este posibil să se folosească încrustări pentru consolidare suplimentară. Dacă țesuturile intrinseci au fost păstrate la minimum, refacerea danturii se efectuează în următoarea ordine:

  • Diagnostic.Inspecția, controlul stării rădăcinii dintelui. În timpul diagnosticului, medicul evaluează gradul de distrugere a țesuturilor dure și decide asupra posibilității de restaurare cu coroane dentare.
  • Coroana dentară se realizează la laboratorul stomatologic.Coroanele dentare sunt realizate individual, repetând dimensiunea și forma dinților pierduți.
  • Pregătirea pentru protezare.În această etapă, medicul îndepărtează țesutul deteriorat, efectuează strunjirea, formează baza pentru instalarea structurii ortopedice. În plus, se poate efectua tratament parodontal, endodontic. Acestea sunt finalizate înainte de punerea coroanei dentare, pentru a minimiza riscul de complicații.
  • Coroana dentară.Structura finită este instalată pe baza pregătită dinainte. Se atașează folosind compuși speciali. Coroana dentară poate fi pusă atât pe unul sau doi dinți, cât și pe mai multe goluri în dentiție.

Coroane dentare – Beneficii

Montarea de coroane dentare este sigură, iar probabilitatea apariției complicațiilor este minimă. Dacă pregătirea pentru proteze se realizează la o înaltă calitate, distrugerea țesuturilor dure se oprește și nu mai progresează.

Coroane dentare – Materiale

Pentru coroane dentare se folosesc construcții din diferite materiale. Nu există restricții de instalare, dar există recomandări în funcție de scopul restaurării.

Estetica este importantă.Pentru dinții din zona zâmbetului, este mai bine să se folosească ceramică. Imită cu precizie smalțul, reflectă lumina, o asortează în ton. Ceramica este durabilă, rezistă bine la sarcinile de mestecat, nu se întunecă și nu se pătează în timp.

Forța este importantă.La restaurarea molarilor, este mai bine să se folosească cermets. Pentru astfel de structuri, baza este realizată din metal, iar suprafața exterioară este ceramică. Arată estetic plăcut, dar principalul lor avantaj este rezistența ridicată. Stomatologii recomandă coroane dentare din metaloceramică, deoarece au cea mai mare rezistență la mestecat. Durata de viață este importantă.Cele mai durabile structuri sunt realizate din dioxid de zirconiu. Acest tip de material este indicat în special pacienților tineri, deoarece pot dura mai mult de 20 de ani cu îngrijire adecvată. Coroanele cu dioxid de zirconiu sunt rezistente, par indistincte de ceilalți dinți și pot fi folosite pentru a restabili orice tip de dinți: atât de mestecat, cât și pentru zona zâmbetului.