zoom

La ce sa fii atent cand cumperi o motocositoare

Exista mai multi factori de luat in considerare cand faci aceasta decizie. Daca vrei un model portabil, poti sa alegi o motocositoare electric fara fir sau una cu combustibil de lunga durata. Utilizarea repetata pentru taierea vitei groase sau a arbustilor necesita mai multe putere decat tunderea ierbii. In continuare poti afla mai multe despre detaliile la care sa fii atent.

Combustibil sau electric

Motocoasele portabile pot fi alimentate cu combustibil sau cu electricitate, insa este singurul model care poate fi electric. Modelele alimentate cu combustibil furnizeaza multa putere si un timp extins de taiere, in timp ce celelalte, cele electrice, functioneaza silentios, pastreaza aerul curat si elimina costurile depozitarii combustibililor.

Motocoasele electrice functioneaza excelent pentru curatarea unei gradini la sfarsit de sezon sau pentru intretinerea suprafetelor mici care nu sunt cosite in mod regulat. Modelele electrice sunt o alegere foarte buna in special daca planuiesti sa folosesti motocositoare de cateva ori pe an pentru ca elimina grijile cu privire la deteriorarea combustibilului. Insa puterea si durata de viata a bateriei limiteaza utilizarea acestora pe suprafete mari.

Desi sunt disponibile cateva modele cu 4 cicluri, majoritatea modelelor portabile au motoare cu 2 cicluri care necesita combustibil mixt (ulei cu 2 cicluri amestecat cu benzina). Aceasta adauga cateva cheltuieli si niste timp. Alternativele cu 4 cicluri sunt mai grele, ceea ce provoaca oboseala, dar amplifica puterea si polueaza mai putin decat cele cu 2 cicluri.

Puterea motorului

Puterea insa capacitatea de lucru. O motocoasa mai puternica taie mai repede si mai neted. Cresterea puterii ajuta cand conditiile devin mai nefavorabile, cum ar fi buruieni mai groase sau teren denivelat.

Motocoasele fara fir masoara puterea in volti (V) si ating intre 18 si 84 V. Motoarele cu combustibil masoara in centrimetri cubi de cillindree (cc). Motocoasele portabile ating intre 25 si 50 cc, iar daca ating peste 56V sau 35cc sunt considerate grele.

Masinile de tuns iarba care se imping sau cele cu remorcare cu motoare proprii masoara puterea in cai putere (CP), desi unele s-ar putea sa indice puterea in cc. Un CP este egal cu aproximativ 14cc, asa ca poti transforma usor dintr-o unitate de masura in cealalta. Majoritatea ating intre 11 si 20 CP.

Masinile de tuns iarba cu remorcare care functioneaza prin cablu conectat la priza au nevoie de destul de multe putere pentru a functiona eficient. Consulta manualul traactorului/ATV-ului pentru a afla cata putere furnizeaza acesta.

Latimea suprafetei de taiere

Aceasta reprezinta latimea unei singure treceri cu motocoasa si poate determina cat de repede vei termina treaba. Majoritatea modelelor portabile au intre 20 si 45 cm, cele care se imping au intre 60 si 65 cm, iar cele cu remorcare intre 1,2 si 4,5 m.

Motocoasele mai largi necesita mai multa putere si se pot impotmoli in vegetatie densa. Modelele inguste sunt mai lente. Modelele cu remorcare ar trebui sa taie mai mult decat latimea tractorului, in caz contrat tractorul va trece peste o anumita vegetatie de doua ori inainte ca aparatul sa treaca peste ea. De asemenea, ia in considerare latimea punctelor de accest pe care trebuie sa le treaca masina, precum porti sau copaci apropiati unul de celalalt.

Motocoasa pe benzina Taiga 5.5CP cu 4 sisteme de taiere

Durabilitatea

Masinile de tuns iarba care se imping si cele cu remorcare sunt prevazute cu carcasa de otel cu grosime mare, anvelope robuste si motoare puternice care rezista in conditii dificile de lucru. Modelele portabile reprezinta mai degraba o trecere de la modelele usoare cu cablu la cele puternice. Pentru o durabilitate optima, foloseste fiecare aparat in scopul pentru care a fost proiectat.

Cand sunt transformate folosind capetele speciale, coasele electrice cu fir cu motor intre 25 si 35cc sunt adecvate pentru utilizare limitata pe iarba inalta si buruieni groase. Coasele electrice mai grele cu motoare mari pot fi transformate pentru a taia buruieni, vita de vie sau puieti mici. Modelele portabile, cu motoare puternice intre 40 si 50cc, se pot extinde la taierea vegetatiei dense, lemnoase.