Se spune ca o fotografie face cat o mie de cuvinte, iar zicala nu doar ca isi reconfirma adevarul, dar in zilele noastre capata chiar valente mult mai profunde. Importanta continutului imagistic a surclasat-o de mult timp pe cea a textului, raspunzand unei nevoi crescande de stimulare si recompensare mentala. In ciuda aparentei superficialitati, totul se explica prin obisnuintele create tot de societatea in care traim, mare consumatoare de informatie, care a stabilit un ritm foarte accelerat in ceea ce priveste accesul la ea si importanta acestuia. Ca atare, studiile demonstreaza ca suntem din ce in ce mai putin tentati sa parcurgem un text informativ si mult mai atrasi de imagini (statice sau nu) care ajuta mai usor la formarea si intiparirea unor concluzii. Daca la un moment dat continutul foto venea in completarea celui textual, pentru a-l exemplifica, s-a trecut apoi la o proportie favorabila vizualului, in care rolul textului a devenit complementar, pentru a se ajunge in prezent la absenta completa a efortului de lectura, daca subiectul abordat o permite.
Promovarea, al carei scop este acela de a atrage atentia consumatorului, nu poate face exceptie de la regula, ci dimpotriva, are obligatia de a valorifica aceasta tendinta pentru a-si maximiza sansele de reusita. Tocmai de aceea companiile, indiferent de produsele sau serviciile oferite, indiferent daca isi asigura promovarea din resursele proprii, cu departamente inhouse sau externalizeaza demersul in agentii de profil, se axeaza pe imagine si imagini, mai exact pe propria imagine construita cu ajutorul imaginilor.
Importanta covarsitoare a unor servicii foto in acest context este de fapt standardul care face diferenta in ceea ce priveste eficienta cu care sunt atinse obiectivele setate. Nu este suficient sa cauti la repezeala pe google fotograf profesionist Bucuresti sau „fotograf profesionist Tulcea”, mai ales daca nu ai la indemana nici niste asteptari si prioritati clar enuntate, nici un minim instrumentar de evaluare a ofertei extrem de generoase oriunde te-ai afla. Cu fotograful, exact ca si in relatia cu un terapeut, trebuie sa fii clar, sincer si sa ai chimie buna. Talentul sau poate imortaliza ceea ce iti doresti doar atata timp cat esti capabil sa vizualizezi tu mai intai produsul finit.
Nu conteaza prea mult daca iti doresti fotografie de produs, fotografie corporate sau fotografie portret, cheia este comunicarea si deschiderea intre cele doua parti care colaboreaza pentru a obtine impreuna ceva – fotografia aceea care sa spuna totul fara sa mai fie nevoie de o explicatie, care sa opreasca receptorul din a da scroll, care uimeste, socheaza, emotioneaza, atinge o coarda sensibila si trezeste la viata.