zoom

Ce stil de mobila vi se potriveste?

De la casual la modern, de la traditional la contemporan, lista de stiluri de mobila este una variata. Cu o multitudine de stiluri si amestecuri intre acestea, nu este usor sa alegeti si sa intelegeti ce tip de mobilier se va aseza si va arata cel mai bine in spatiul pe care doriti sa il mobilati.

Stilul traditional

Stilul traditional de mobilare a unei incaperi incearca sa reproduca decorul clasic, de influenta europeana, punandu-se accentul pe simplitate si eleganta. Caracteristicile principale ale acestui stil includ culorile profunde, cu tonuri de maro, espresso si nuantele bogate de lemn precum cires, nuc. Formele pieselor de mobilier sunt redate de liniile curbe, ornamentele complicate si detaliile numeroase. Eleganta acestui stil este pusa in valoare de tesaturi facute din material precum matase, catifea sau piele, dar si de tapiteriile in culori bogate. O nota aparte a acestui stil o da folosirea materialelor cu imprimeuri florale, foliare sau cele din damasc care au o larga utilizare.

Stilul modern

Caracterizat de simplitate, stilul modern in mobilarea locuintei este definit de linii clare, curate, forme geometrice si foarte putine detalii ornamentale. Acestea aproape ca au disparut complet din pesiaj. Design-ul este  redat prin culori neutre, de gri, alb-negru si de finisaje lucioase. Acest stil a aparut la inceputul secolului trecut, avand origine in artele decorative. Materialele folosite la piesele de mobilier sunt variate, incepand cu lemnul la care se poate observa fibra, pana la plastic, metal si chiar sticla. Materialele textile si tesaturile folosite la mobilier modern sunt piele naturala, microfibra, vinil si chiar pielea artificiala.

Stilul contempran

Mobilierul incadrat in stilul contemporan se bazeaza pe actualitate – aici si acum. Se poate confunda cu stilul modern, insa elementul care le deosebeste este redat de liniile curbe, forme netede, fluide. Culorile sunt aproape la fel ca la stilul modern, de alb-negru, gri, chiar argintiu, doar ca sunt lucioase. Materialele din care sunt construite piesele de mobilier, dar si tesaturile sunt aceleasi cu cele ale stilului modern. Vom regasi mobilier din metal, sticla, plastic, dar si tesaturi din piele, vinil. Linia de demarcatie intre cele doua stiluri, modern si contemporan, este una foarte fina, aproape insesizabila.

Stilul de tranzitie

Stilul de tranzitie imprumuta si combina tot ce este mai bun la stilurile modern, contemporan si traditional. A devenit popular in ultimul timp, regasindu-l, adesea, in interioarele caselor de astazi. Design-ul ofera un echilibru intre materialele moderne si eleganta clasica.

Cum alegi decoratiunile potrivite?

In momentul in care trebuie sa alegi decoratiuni pentru casa ta tine cont de urmatoarele sfaturi si vei reusi cu siguranta sa obtii cele mai bune rezultate. Tine cont de faptul ca va trebui sa ai mereu cele mai bune decoratiuni in functie de stilul adoptat pentru interiorul tau. Iata cateva sfaturi utile.

Intr-un decor minimalist, decoratiunile trebuie sa fie cat mai simple, dar sa completeze si sa potenteze interior. Astfel, un trandafir criogenat sau o statuie, respectiv un tablou cat mai simplu, vor aduce cu siguranta cateva note interesante interiorului.

Intr-un decor ceva mai complex poti alege si alte decoratiuni mai complicate. Poti pune tablouri cu rama sculptata de exemplu, poti pune oglinzi cu rame unice si speciale si lista poate continua. Totul depinde in final de ceea ce iti doresti sa obtii si de modul in care vei putea face asta. Nu uita ca decoratiunile pe care le cumperi trebuie sa fie potrivite cu interiorul, dar sa nu il aglomereze.

Un spatiu mic plin de elemente decorative va parea sufocat, in timp ce un spatiu mare fara decoratiuni, va parea mult prea gol. In sensul acesta, recomandarea noastra este aceea de a lucra mereu cu cele mai bune piese de decoratiuni pe care sa le alegi cu moderatie.