zoom

Ce este fictiunea?

Fictiunea este sinonima cu inventia, imaginatia sau pretentia. Ca atare, fictiunea este desemnata ca fiind actiunea si efectul prefacerii. Cuvantul provine din latinescul fictĭofictiōnis.

Cum fictiunea se mai numeste si setul de opere literare, cinematografice sau dramatice, in care sunt inventate faptele si personajele pe care se bazeaza opera, produs al imaginatiei: Don Quijote si Sancho Panza sunt personaje fictive, O suta de ani de singuratate este o carte de fictiune.

Unele dintre cele mai bune carti sunt de fictiune si prezinta diverse povesti ale unor personaje mai mult sau mai putin cunoscute. Acestea au ajuns populare in timp si acum sunt unele dintre cele mai cautate, atat de adulti cat si de copii. Harry Potter de exemplu este o carte care a facut valuri si care a atras tinerii din intreaga lume. Cu ajutorul acestor carti foarte multi copii au descoperit placerea cititului si au inceput sa vrea sa descopere mai mult si mai mult pana cand si-au construit propria colectie de carti. De aceea, cartile de fictiune sunt importante, fiind cele care ii ajuta pe cei mici sa se dezvolte.

Pe de alta parte, pentru a distinge tipul de lucrari care sunt produsul inventiei, de cele care se bazeaza pe evenimente reale, cum ar fi istoria, documentarele sau memoriile sau autobiografiile, a fost adoptat conceptul de non-fictiune.

Cu toate acestea, deoarece termenul de fictiune se refera la lucruri fictive, care nu exista, cuvantul este, de asemenea, adesea folosit intr-un mod peiorativ pentru a indica faptul ca ceva este fals sau nu are adevar. In acest sens, o conotatie peiorativa poate fi vazuta in fictiune: “Este fictiunea pe care ai studiat-o in biblioteca, recunoaste ca ai fugit de la ore!”. Vezi aici carti fictiune.

Fictiune in literatura- ce stim despre acest lucru

In literatura, fictiunea se numeste principiul conform caruia literatura simuleaza, creeaza sau inventeaza o realitate diferita de cea reala in care traim.

Realitatea fictiunii, in acest sens, ar ajunge sa imite mecanismele realitatii pentru a reprezenta situatii si a spune povesti care, in ciuda faptului ca nu sunt fapte reale, cauta sa semene cu realitatea si sa ne ofere o perspectiva luminoasa sau revelatoare care ne poate arata un adevar transcendental sau filosofic despre existenta umana.

Prin urmare, indiferent daca fictiunea este realista, adica incearca sa imite realitatea in cel mai exact mod posibil, este inca fictiune, deoarece este hranita de imaginatia si inventivitatea autorului si a fost elaborata in functie de resursele artei literare pentru a fi apreciata estetic si nu din cauza veridicitatii sale factuale.

Ca atare, fictiunea este o calitate tipica fiecarui univers literar, de la naratiune (nuvela sau roman), la teatru, la poezie.

Science fiction- ce este?

Ca science fiction -se numeste subgen literar, cu corelatiile sale respective in cinematografie si benzi desenate, ale caror intrigi se bazeaza pe teme stiintifice, cum ar fi inventii, progrese sau descoperiri.

Cea mai populara ramura a science fiction-ului este probabil cea a carei tema este despre viitor, cunoscuta si sub numele de futurism sau fictiune de anticipare; este fundamental speculativa si isi bazeaza argumentele pe consecintele pe care le-ar avea progresul stiintei asupra fiintei umane: cucerirea spatiului, evolutia roboticii, calatoria in timp, apocalipsa nucleara, mutatii umane, existenta civilizatiilor extraterestre etc.

Cu toate acestea, evenimentele narate de science fiction pot fi localizate temporar in trecut, prezent sau viitor, precum si in momente alternative la timpul nostru istoric referential (ca in cazul uchroniilor).

Fictiune juridica- ce este?

In drept, vorbim de fictiune juridica atunci cand se face referire la lucruri care, desi nu exista in sine, pot constitui o realitate juridica careia, ca atare, i se pot atribui drepturi si obligatii.