zoom

Cum alegi un vin alb?

Alegerea unui vin alb poate fi rezumata intr-un singur cuvant: Cunoastere. Oamenii va vor spune ca vinul alb este la fel de interesant ca si vinul rosu. Acestia sunt aceiasi oameni care va vor spune ca pisicile sunt la fel de bune ca cainii ca si animalele de companie. Cu toate acestea, pentru a fi considerat un adevarat expert in vin, trebuie sa cunoasteti cateva fapte de baza despre diferitele tipuri de vin alb.

Sauvignon Blanc: In Franta, vinurile albe din Bordeaux si Valea Loarei sunt predominant Sauvignon Blanc. In California, este vinul alb al cinelor vinificatorilor, de aceea vinariile il cultiva. Noua Zeelanda produce, de asemenea, un Sauvignon Blanc, pe care sute de crame diferite il imbuteliaza sub etichetele lor individuale, iar apoi pretul este pus la intamplare. Daca nu aveti ceva de spus despre un Sauvignon Blanc de oriunde de pe planeta, spuneti: „Oh, asta imi aminteste de Sauvignon Blanc din Noua Zeelanda”. Sauvignon Blanc este acel vin clasic ce se poate combina perfect cu branza de capra, lucru care ar trebui sa va spuna multe. Adica, branza de capra este facuta in mare parte din laptele acesteia si se combina perfect cu vinul/

Chardonnay: Chardonnay este ceea ce bea mama ta. Asta vrei sa consumi la masa? Cei care sutn cunoscatori seriosi de vin nu beau Chardonnay, decat daca este din Burgundia si costa mult. Vinul de Burgundia este cu adevarat vin rosu, dar cele facute din Chardonnay sunt intotdeauna denumite „albe”. Un astfel de vin nu are niciun fel de valoare. A fost o vreme in care Chardonnay era cel mai popular vin alb din lume, dar acum, din pacate, este cel care se vinde cel mai mult pentru ca nimanui nu-i mai place. Unul dintre lucrurile frumoase despre Chardonnay este cat de fiabil se prezinta. Indiferent de sticla pe care o alegi, poti fi absolut sigur ca nu va avea un gust asa cum te astepti.

Riesling: Germanii au inventat Riesling, asa ca stii ca vor incerca iar si iar sa cucereasca lumea vinului. Riesling este raspunsul la intrebarea veche: ce vin se potriveste cu fel de mancare din bucataria germana? Expertii in vin iti vor spune ca Riesling este unul dintre cele mai longevive vinuri. Asa te poti gandi la Riesling ca la acel vin ce merge oricand la masa. Dulce si plin de viata cand la inceput, cu un misor mai intepator pe masura ce imbatraneste, devenind din ce in ce mai galben si, in cele din urma, sa se definitiveze in miros si gust. Rieslingul german este adesea recomandat si cu bucataria asiatica, pentru a crea un deliciu culinar. Rieslingurile tind sa aiba, de asemenea, mai putin alcool decat majoritatea vinurilor albe si, prin urmare, sunt  lipsite de valoare. Cel mai bine sa alegi un magazin profesional de vinuri precum Girboiu!

La crama Girboiu exista o varietate mare de vinuri albe precum vin alb Epicentrum Sarba&Plavaie, un vin execelent la un pret avantajos!