zoom

Cum alegem cele mai potrivite materiale de construcții pentru proiectul nostru

Alegerea materialelor de construcții potrivite proiectului nostru este o provocare imensă, de care poate depinde rezultatul întregului proiect. Există multe opinii privind alegerea potrivită, precum și momentul oportun al achiziționării, așadar trebuie să alegem mereu materialele care se potrivesc perfect obiectivelor și nevoilor noastre.

Trebuie luată în considerare părerea tuturor celor implicați în proiect

În procesul de alegere a materialelor de construcții, trebuie să se întâlnească nevoile tuturor părților implicate, cum ar fi arhitectul, sponsorii proiectului, proprietarul, constructorii și furnizorii. Deși părerea tuturor este valabilă, trebuie stabilită o modalitate de selecție care să nu lase spațiu eventualelor dezacorduri. Așadar, justificarea diferitelor părți poate arăta în felul următor:

  • În realizarea conceptului, arhitecții se străduiesc să întrunească funcționalitatea cu designul, așadar ei vor sugera unele materiale specifice care să contribuie la realizarea planului.
  • Proprietarii și sponsorii pot opta pentru anumite materiale care corespund așteptărilor și gusturilor lor, atâta timp cât acestea sunt rezonabile, se încadrează în buget și nu reprezintă factori de risc din punctul de vedere al siguranței.
  • Constructorii sunt cei care vor lucra cu materialele alese, deci acestea trebuie să corespundă măsurilor de siguranță și să faciliteze procesul de lucru.
  • Furnizorii sunt responsabili de asigurarea materialelor, a prețurilor, disponibilității, livrării și eventualelor costuri de depozitare ale acestora.

Aspecte de logistică și depozitare

După ce s-au luat în considerare toate opiniile celor implicați în proiect, trebuie luate deciziile privind achiziția materialelor de construcții. În acest punct, factorii precum prețul, disponibilitatea, livrarea, logistica și depozitarea sunt în egală măsură relevante, deoarece echipa trebuie să știe când să facă comenzile pentru materiale, pentru ca acestea să ajungă la timp pentru lucrări, iar dacă ajung mai repede, unde pot fi depozitate. Depozitarea, de exemplu, poate modifica drastic bugetul, așadar, asemenea detalii trebuie luate în calcul mai ales de către managerii de proiect.

Raportul preț-calitate

La capitolul raport preț-calitate, participanții la proiectul de construcții trebuie să se pună de acord privind alegerea materialelor de la bun început, fie că optează pentru importarea unor materiale mai de calitate din străinătate, care implicit ar crește costurile, sau aleg alternativele mai ieftine, eventual de calitate inferioară, care se pot găsi și pe piața de materiale de construcții din Covasna.

Testarea materialelor de construcții

Înainte de a face achiziția pentru întregul proiect, este recomandată testarea materialelor pentru a vedea dacă se potrivesc cu adevărat proiectului. Dacă materialele care urmează a fi folosite pe parcursul lucrărilor nu vă sunt încă cunoscute, puteți solicita să le testați sau să le vedeți cum funcționează. Astfel, vă puteți compara observațiile cu experiențele din urma altor lucrări, pentru a vă da seama dacă alegerea este cu adevărat potrivită proiectului în cauză.