zoom

Tipuri de circuite si instalatii electrice din locuinta

Incalzitoarele de apa, congelatoarele si frigiderele folosesc un circuit in serie pentru a controla temperatura dispozitivului. Odata ce temperatura dorita este atinsa, circuitul se deschide automat si opreste fluxul de curent.

Circuite AC

Un circuit de curent alternativ sau AC este caracterizat printr-o inversare periodica a directiei curentului. Curentul in schimbare variaza apoi valoarea tensiunii, deoarece fluctueaza intre o valoare negativa si una pozitiva, in conformitate cu modificarile curentului. O lampa fluorescenta, de exemplu, a carei sursa de alimentare are o frecventa de 120 Hz, ar palpai de 120 de ori pe secunda. Aceasta fluctuatie este atat de rapida incat ochilor le-ar fi greu sa o detecteze. Se foloseste de obicei o impamantare electrica pentru a evita descarcarile de tensiune, se poate gasi aici.

Distributiile de energie folosesc circuite de curent alternativ, astfel incat majoritatea gospodariilor si unitatilor comerciale folosesc acest tip de circuit. Retineti ca electricitatea este generata de centrale mari de generare a energiei si necesita transmisie pe distante lungi pentru a ajunge la utilizatori individuali. Pentru a realiza acest lucru cu pierderi minime de putere, tensiunile inalte de la centralele electrice sunt transmise apoi reduse la valori mai mici odata ce ajung la utilizator. Cresterea si scaderea tensiunilor sunt mult mai usor de realizat in circuitele AC decat in ​​DC, motiv pentru care AC este mai frecvent utilizat in distributiile mari de putere.

Componentele circuitului electric

Care sunt cele trei componente ale unui circuit? Componentele de baza ale circuitelor electrice includ o sursa de tensiune, o sarcina si o cale conductiva.

  • O sursa de tensiune este o componenta electrica care furnizeaza energie. Ofera o diferenta de potential pentru curgerea sarcinilor. Exemple de surse de tensiune sunt o baterie si un generator.
  • Sarcina dintr-un circuit este un dispozitiv care foloseste energie electrica. O sarcina poate fi o rezistenta, un bec sau un motor.
  • O cale conductiva ofera o cale pentru curgerea curentului si este utilizata pentru a conecta componentele electrice intre ele si sursa de alimentare.

Pe langa aceste trei elemente de baza, majoritatea circuitelor electrice folosesc si un comutator pentru a porni sau opri cu usurinta circuitul. Alte componente electrice pasive comune sunt rezistentele, condensatoarele si inductoarele.

Care sunt principalele tipuri de circuite?

Circuitele electrice sunt clasificate in functie de directia curentului, si anume circuitele DC si AC. Circuitele de curent continuu sau DC se caracterizeaza prin fluxul de curent intr-o singura directie, in timp ce circuitele de curent alternativ sau AC au inversari periodice ale directiei curentului. Circuitul DC este, de asemenea, clasificat in doua serii si paralel. Circuitele in serie constau dintr-o singura cale pentru curgerea curentului, in timp ce circuitele paralele sunt compuse din doua sau mai multe ramuri/cai.

 

Componentele de baza ale unui circuit electric sunt: ​​o sursa de tensiune (pentru a furniza energie); sarcina (dispozitivul care foloseste energie); si o cale conductiva prin care curge curentul.

Pe langa aceste trei, majoritatea circuitelor electrice folosesc si un comutator pentru a porni sau opri un circuit. Alte componente pasive gasite in majoritatea circuitelor sunt rezistentele, condensatoarele si inductoarele.