zoom

Spatii mici: cum alegi paturi pentru cei mici ?

La mobilarea camerei copilului, patul, schimbarea mesei si mobilierul de depozitare sunt esentiale si trebuie alese cu atentie. Pentru a optimiza spatiile mici si pentru a evita aglomeratia odata cu sosirea primelor jucarii, cel mai bine este sa va ganditi la tot si sa planificati pentru urmatorii trei sau patru ani. Cauta modele interesante pe reberic.ro.

Fie ca este vorba de un patut evolutiv sau de un patut combinat: cum sa-ti alegi primul patut atunci cand ai cativa metri patrati si trebuie sa economisesti spatiu? Iata cateva sfaturi pentru alegerea unui pat pentru copii.

La ce nu ne gandim intotdeauna atunci cand suntem pe cale sa devenim parinti sunt numeroasele schimbari pe care dormitorul, dulapul si cosul de jucarie ale copilului nostru le vor suferi. Ne imaginam cu un copil mic, cream un cuib cald si confortabil pentru un copil, cu un patut, o lampa de noptiera si o masa de schimbare.

Cu toate acestea, din primele luni, ne dam seama ca trebuie sa comandam, sa regandim si sa reordonam in mod constant acest spatiu. Intre 0 si 3 ani, cresterea copilului este spectaculoasa si minunata de observat, creand noi nevoi si nevoia de adaptare la fiecare dintre aceste etape.

 Patul este piesa centrala a camerei bebelusului si evolueaza odata cu el. Patut, patut si apoi pat de o persoana: ce-ar fi daca acest pat ar putea fi transformat fara a fi nevoie sa-l depozitam pe cel vechi, sa investim in mobilier nou sau sa stricam peretii ca sa facem loc jucariilor?

De la 0 la 6 luni

In primele luni, ne place sa ne punem nou-nascutii sa doarma intr-un patut, un cos linistitor pentru a-si incalzi primele nopti. Bebelusul nostru isi petrece cea mai mare parte a timpului dormind, iar noi ne petrecem cea mai mare parte a timpului balansoar, hranindu-l si schimbandu-l. Pentru o mai mare practicitate, incercam sa instalam patutul si masa de schimbare una langa cealalta, cu hainele, scutecele si ceea ce este necesar pentru schimbare si igiena la indemana. Ideal este, de asemenea, sa asezati un fotoliu confortabil langa pat pentru a putea face totul in aceeasi camera, in special noaptea: alaptarea sau hranirea cu biberonul, digestia, contactul piele-piele, rasfatul etc.

De la 6 luni la 3 ani

Foarte repede, de la 3-4 luni pentru unii copii, patutul devine mic si trebuie instalat un patut clasic in camera. Pentru a alege acest pat, trebuie sa ne bazam mai intai pe standardele europene stricte in materie (dimensiunile, dimensiunea saltelei, distanta dintre bare) pentru a asigura siguranta copilului nostru. Prin urmare, optam pentru branduri recunoscute.

De la 3 la 6 ani si mai mult

Chiar inainte de a incepe scoala, exista etapa cheie a trecerii la un pat “mare”.

La revedere de la patut, copilul devine autonom, isi lasa patul singur, camera lui devine locul de joaca al imaginatiei sale.

 Jocuri de constructie, jocuri de imitatie, carti, cabine – aveti nevoie de spatiu, dar, de asemenea, de un pat linistitor. Pentru patul lui, poti alege intre o marime de copil, adica unul cu aceleasi dimensiuni ca si patul bebelusului (70×140 cm) cu protectie laterala pentru a evita eventualele caderi in toiul noptii, sau sa il muti direct la o dimensiune standard a patului de o persoana (90×190 cm) care poate insoti cel putin pana in adolescenta.