zoom

Sfaturi utile pentru a diminua consumul de energie electrica

Facturile la energia electrica sunt in continua crestere si de aceea, cea mai buna solutie este sa gasesti metode smart pentru a diminua consumul. Iata mai multe sfaturi care te vor ajuta sa optimizezi costurile.

Cum poti consuma mai putin curent electric?

O cheie pentru economii – incalzitorul  de apa functioneaza nu numai pentru a incalzi apa, ci si pentru a mentine aceasta temperatura in timp ce apa este in rezervor. Deci, chiar si atunci cand nu foloseste apa calda, incalzitorul de apa se va porni si va opri pentru a mentine temperatura respectiva, iar cu cat este mai mare valoarea de referinta, cu atat va consuma mai multa energie pentru a mentine temperatura.

Poti monta si sisteme fotovoltaice care sa te ajute sa obtii cele mai bune rezultate in ceea ce priveste economiile. Asta inseamna ca vei avea apa calda fara sa platesti pentru a o obtine, chiar si in zilele in care afara nu este foarte soare. De asemenea, te va ajuta sa diminuezi costurile pentru ca centrala nu va mai porni de fiecare data cand vrei sa te speli pe maini cu apa calda. Economisesti astfel si gaz nu doar curent electric ceea ce nu poate fi decat un lucru bun.

Masina de spalat si uscatorul folosesc 13% din energia utilizata in casa obisnuita. La opt incarcaturi de rufe pe saptamana,  familia obisnuita  foloseste atat masina de spalat, cat si uscatorul timp de sase ore fiecare in medie pe saptamana. Chiar si cu unele dintre modelele mai eficiente din punct de vedere energetic, costul combinat al spalarii rufelor poate ajunge la valori considerabile  numai pentru electricitate. Foloseste apa rece pentru spalare cat de des poti si opteaza pentru aparatele cat mai eficiente din punct de vedere al consumului. Pune  rufele afara sa se usuce cand vremea o permite.

Redu costurile cu iluminatul eficient din punct de vedere energetic in casa. Iluminatul ocupa locul 4 pentru consumul de energie la 12-14% din factura lunara tipica la electricitate. Trecerea de la iluminatul incandescent la iluminatul cu LED-uri in intreaga casa este unul dintre cele mai rapide moduri de a reduce facturile la energie.

Cu un iluminat eficient din punct de vedere energetic, va puteti lumina casa pentru mai putini bani. Iluminatul cu LED economiseste foarte mult pe an, raportat la becurile clasice. Alegeti becuri certificate  pentru cea mai buna calitate si economii de energie.

Ia in considerare utilizarea temporizatoarelor si variatoarelor pentru a economisi energie electrica. Temporizatoarele sting automat luminile atunci cand nu sunt utilizate, iar variatoarele pot reduce nivelurile de lumina. Alege produse care functioneaza cu becurile economice pe care vrei sa le utilizezi.

Utilizarea LED-urilor sau CFL-urilor pentru iluminatul exterior care ramane aprins pentru perioade lungi de timp poate economisi multa energie. LED-urile si CFL-urile sunt disponibile ca proiectoare care pot rezista la ploaie si zapada. Cauta corpuri de exterior cu eficienta energetica mare si cu caracteristici precum oprirea automata a luminii de zi si senzori de miscare pentru cea mai buna valoare.