zoom

Sfaturi importante pentru cumpărarea de mașini second hand

Un automobil second-hand (fie că are 1000 de km sau 100.000 de km) este mult mai ieftin decât același automobil achiziționat nou din showroom (bineînțeles). IVU, cunoscutul site de anunturi online , ne permite să găsim aceste mașini la cel mai bun preț. Continuă să citești pentru a învăța cum să devii un maestru al procesului de cumpărare și vânzare de mașini second-hand.

Găsirea mașinii potrivite

În primul rând, stabilește un buget cu care ești dispus să lucrezi. Dacă nu ai suma în numerar și dacă mașina se califică, o bancă sau o cooperativă de credit ar putea oferi un împrumut.

Verifică întotdeauna valoarea curentă a mașinii pe care urmează să o cumperi în cadrul vânzărilor de la persoană la persoană, folosind KBB (Kelly Blue Book). Acest lucru îți va oferi o idee mai bună despre cât ar trebui să plătești pentru mașină, precum și puterea de negociere potențială pentru a scădea prețul.

Dacă nu ești familiar cu mașinile, recomandăm să găsești un service pentru a efectua o inspecție pre-achiziție. Astfel, vei ști starea mecanică și poți folosi acest lucru ca avantaj în negocieri. Lucrul de reținut cu toate sfaturile pentru cumpărarea de mașini second-hand este că trebuie întotdeauna să negociezi prețul.

Sfat important: Majoritatea oamenilor așteaptă să li se ofere un preț mai mic decât cel dorit, așa că stabilesc prețul mult mai mare decât cel pe care ar dori să-l primească cu adevărat.

Mențiune privind verificarea poluării

Dacă locuiești într-un stat care cere verificarea poluării (SMOG), asigură-te că vânzătorul deține un certificat SMOG valabil. Verifică dacă verificarea poluării a fost efectuată în ultimele 90 de zile, altfel certificatul nu este valabil pentru transferul de proprietate (CA – California).

Verifică dacă înmatricularea mașinii este valabilă. De multe ori, oamenii vând mașina la un preț mic doar pentru că nu pot trece verificarea SMOG din cauza unui martor al motorului defect sau a altor probleme.

Pregătirea pentru a găsi cele mai bune oferte

Intra pe site-ul ivu.ro apoi alege opțiunea “anunturi-auto => masini-second-hand”. În setările de căutare, stabilește un interval de prețuri de la 0 la (Limita ta maximă). Îmi place să adaug aproximativ 20% la suma maximă pentru a permite negocierea în cadrul bugetului.

După ce salvezi setările de căutare și reîmprospătezi pagina, vei vedea toate vehiculele din zona ta care sunt de vânzare.

Sfat important: Salvează această pagină IVU.ro pe ecranul de start al telefonului tău și al computerului, astfel încât să ai acces rapid și să nu fie nevoie să reglezi setările din nou.

Dacă ai această pagină pe ecranul de start, o vei vedea mai des, ceea ce îți va aminti să verifici anunțurile și, astfel, îți va crește șansele de a găsi oferta perfectă.

Contactarea vânzătorului

Reține că aceste sfaturi pentru cumpărarea de mașini second-hand se aplică pentru toate platformele de vânzare de la persoană la persoană, nu doar pentru ivu.ro. Când vând eu o mașină, cel mai mult urăsc când oamenii întreabă “mașina este încă disponibilă?”.

Fii politicos, dar nu-i irosi timpul nimănui. Contactează cumpărătorul prin telefon dacă este posibil. Dacă este o ofertă tentantă, aceasta NU va dura mult timp pe ivu.ro. Telefonul este cel mai rapid și mai direct mod de a comunica. Nu ezita și fă-o rapid, pentru a nu lăsa șansa unei afaceri bune să fie profitată de un dealer auto!

Când cumpăr o mașină, mă uit la persoana care mi-o vinde la fel de mult, dacă nu chiar mai mult, decât la mașină însăși. În principal, asta îmi arată ce tip de tratament și istoric de service a primit mașina. Dacă persoana este mai în vârstă, vorbește inteligent și pare bogată, am observat că în majoritatea cazurilor mașina este într-o stare excelentă, la fel ca proprietarul.

Cele mai importante întrebări de pus

“De cât timp ai mașina?” “Ce fel de întreținere ai făcut mașinii?” “De ce vinzi mașina?” “Există scurgeri sau probleme mecanice majore?” Pune aceste întrebări la telefon și încearcă să obții o înțelegere generală asupra stării mașinii înainte de a o vedea, mai ales dacă este la distanță mare.

Economisirea timpului este cheia, vei fi surprins cât de des oamenii afirmă în anunț că “mașina este impecabilă”. Adresând aceste întrebări, poți determina dacă vânzătorul este sincer.

Stabilirea întâlnirii și testarea mașinii

Când te întâlnești cu un vânzător, adu întotdeauna cu tine:

Un scaner pentru monitoare/coduri de eroare O lanternă puternică (recomand lanternele Streamlight) Un oglindă pivotantă și extensibilă pentru a verifica scurgerile Buletinul / Cartea de identitate Numerar (duc cu mine numerar, dar îl las în mașină. Fac asta doar dacă suma este mai mică de 3000 de dolari. Dacă depășește această sumă, merg la bancă cu vânzătorul și îi dau un cec de casier sau numerar când afacerea este încheiată). Lista de verificare pentru inspectarea mașinii folosită

Înainte de întâlnire

Verifică dacă vânzătorul are documentele necesare, adică certificatul de înmatriculare, dovada de proprietate (denumită și “pink slip”) și certificatul de poluare (dacă statul o cere). Cu toate că nu este neapărat necesar, tipărește o copie a formularului de contract de vânzare.

Folosește CarFax sau Autocheck pentru a verifica istoricul VIN al vehiculului. Acest lucru este foarte important!

Stabilește limita maximă pe care ești dispus să o cheltuiești pentru mașină.

Asigură-te că ai fondurile pregătite sau acces instantaneu la ele, în forma de plată preferată de vânzător. Anunță vânzătorul că dorești ca mașina să fie RECE pentru test drive-ul tău. Vrem un motor rece pentru o analiză completă. Acesta este un aspect cheie în lista de verificare pentru inspecția mașinilor second-hand!

La mașină

Inspectarea motorului – Folosește combinația de oglindă pivotantă și lanternă menționate mai sus pentru a verifica în spatele componentelor și în jurul capacului supapelor, pentru a verifica scurgerile. Inspectează totul cu atenție, acordând o atenție specială zonei curelei trapezoidale și scurgerilor în jurul capacelor supapelor.

Verifică dacă există coduri de eroare – Conectează scanerul și asigură-te că nu există coduri de eroare la motor. Verifică dacă toate monitoarele de poluare sunt completate – dacă nu sunt, fii suspicios.

Verifică panourile caroseriei și vopseaua, sunt egale în toată mașina? Textura este aceeași peste tot? Uită-te după panouri care au o culoare sau nuanță ușor diferită, ceea ce poate indica o coliziune care a fost deja reparată.

Verifică toate documentele înainte de a începe test drive-ul – asigură-te că dețin mașina și că au un certificat de proprietate în numele lor.

Verifică anvelopele. Sunt de aceeași mărime? Au profil bun? Există semne de uzură inegală? Aceasta poate indica o problemă de aliniere sau o accidentare anterioară care împiedică alinierea corectă.

Verifică grosimea placuțelor de frână prin roțile, dacă este posibil.

Verifică înregistrările de întreținere (vezi dacă s-au efectuat lucrări majore de service, cum ar fi înlocuirea curelei de distribuție și a pompei de apă, dacă motorul are o curea de distribuție).

Verifică nivelul de ulei. Deschide capacul de umplere al uleiului și verifică sub el dacă există substanțe spumoase și uleioase, ceea ce POATE indica depuneri sau probleme la garnitura de chiulasa.

În momentul pornirii vehiculului, verifică coada de eșapament pentru fum. Ascultă motorul pentru orice funcționare neregulată (cunoscută și ca “tremur”) și încearcă să simți miros de lichid de răcire sau ulei arzând, ceea ce ar indica o scurgere.

Verifică curelele trapezoidale și celelalte componente ale motorului pentru orice semne de deteriorare, uzură sau scurgeri.

Uită-te sub mașină pentru a verifica scurgeri, rugină și daune.

În timpul test drive-ului

Verificare motor – Asigură-te că folosești putere și ridici turația motorului (dar nu la limita roșie, de parcă ai fi pe Nurburgring). Ai geamurile deschise și monitorizează constant zgomotul motorului și al suspensiei. Fii atent la cum rulează motorul, ar trebui să fie, în mare parte, uniform. Verifică în permanență panoul de instrumente pentru mesaje de avertizare și supraîncălzire. Fii atent la orice miros de ulei sau lichid de răcire arzând.

Test de frânare – Oprește-te la diferite viteze/intensități și încearcă să asculți zgomote de scârțâit sau de frecare.

Verificare aliniere – Pe parcursul test drive-ului, pe un drum destul de drept, lasă volanul liber pentru câteva momente și vezi dacă vehiculul se abate într-o direcție. Ține minte că majoritatea drumurilor au o ușoară înălțime pe mijloc, ceea ce face ca toate mașinile să se abată ușor spre dreapta, dar într-o măsură abia vizibilă.

Test transmisie – Asigură-te că test drive-ul durează cel puțin 15 minute, solicitând acordul vânzătorului în prealabil. Acest lucru va permite transmisiei să se încălzească complet. În cazul transmisiei automate, problemele pot apărea în special atunci când sunt fierbinți, dar să nu fie prezente atunci când sunt reci. Vei simți trepidări atunci când transmisia automată nu funcționează corect. Pentru transmisiile manuale, testează ambreiajul angrenând a patra treaptă de viteză la o viteză mică și apasând complet accelerația – verifică dacă ambreiajul alunecă (turația motorului va crește extrem de rapid ca și cum ai fi pe liber).

Test de wobble – La aproximativ 30 mph, coboară geamurile și fă câteva mișcări rapide ale volanului de la stânga la dreapta. Ascultă suspensia și șasiul – nu ar trebui să producă NICIUN zgomot în timp ce faci asta.

Verificare suspensie – Treci peste câteva porțiune accidentate și urcă pe câteva rampe/drumeții unghiulare. Ascultă dacă sunt componente ale suspensiei care produc un sunet puternic (indicând o lovitură). De asemenea, ascultă dacă rulmenții roților nu funcționează corect, rostogolind geamurile și verificând dacă se aude un zgomot puternic de rotație.

Interior și dotări – În cele din urmă, verifică toate dotările. Asta înseamnă aer condiționat, cameră de mers înapoi, sistem de navigație, etc. Verifică toate motoarele de geamuri rulante ridicând și coborând geamurile. Asigură-te că totul funcționează așa cum dorești.

În timpul test drive-ului, NU:

Conduci mașina ca și cum ai fi într-o tură rapidă pe Nurburgring Facit un test drive prelungit, decât dacă este agreat de vânzător Faci ceva care ar putea să te pună pe tine sau pe mașină în pericol, din punct de vedere estetic sau mecanic.

Reține – un vânzător sincer va avea de obicei și o mașină într-o stare destul de decentă. Verifică dacă povestea pe care ți-o spun se potrivește cu indiciile pe care le observi la mașină.

Pune una dintre întrebările anterioare pentru a vedea dacă răspunsul rămâne același și în altă ocazie. Dacă ceva nu corespunde, există șanse ca vânzătorul să ascundă ceva și aș investiga mai departe.

“Sentimentul visceral” joacă un rol important în acest joc. Fii atent la simțurile tale și nu vei cumpăra o mașină nesatisfăcătoare. Acesta este unul dintre cele mai importante sfaturi pentru cumpărarea de mașini second-hand.

Inspectarea mașinii

Dacă o verifici personal, printează și urmează lista noastră de verificare pentru inspecția mașinii.

Asigură-te că găsești un service profesionist pentru a efectua o inspecție pre-achiziție dacă nu te pricepi la mecanică. Orice problemă cu mașina, în special dacă vânzătorul nu a menționat-o, poate fi folosită pentru a reduce prețul de vânzare sau pentru a te salva de pierderi în valoare de mii de dolari.

Unul dintre sfaturile pentru cumpărarea de mașini second-hand pe care vreau să le retii este că orice mașină poate fi o “bună afacere” atâta timp cât problemele din mașină sunt descoperite și prețul este redus în consecință.

Încheierea tranzacției

În primul rând, înainte de orice altceva, asigură-te că au certificatul de proprietate (denumit “pink slip”) și certificatul de poluare. Verifică dacă ei sunt deținătorii și dacă certificatul de proprietate este pe numele lor.

Asigură-te că certificatul de poluare menționează că a fost efectuat în ultimele 90 de zile, altfel nu este valabil pentru transferul de titlu. Alte state pot avea mai multe documente, așa că fii familiarizat cu cerințele statului tău.

Ajungeți la un preț cu care ambii participanți sunt de acord.

NU-ți fie frică să faci o ofertă. Ei tocmai și-au petrecut timpul arătând mașina și oamenii urăsc să piardă timp. De cele mai multe ori, vor accepta o sumă substanțială sub prețul cerut, atâta timp cât le arăți aspecte pe care le-au omis în anunțul lor.

Vânzătorii preferă în general numerar, dar dacă mașina este mai scumpă, ar trebui să plătești cu un cec de casier. Deoarece există multă fraudă cu cecuri, vânzătorii sunt de obicei suspicioși.

Invită-i să vină cu tine la bancă când îi faci cecul de casier. Dacă amândoi aveți conturi la aceeași bancă, se poate aranja și o transferare instantanee.

După finalizarea tranzacției, asigură-te că salvezi numărul de telefon al vânzătorului pentru eventuale întrebări ulterioare. De asemenea, cere-le cheile de rezervă și înregistrările de service pe care le au.

Mulțumesc mult că ai citit.

Numele meu este Anton și sunt din California. Site-ul meu CarLifeDaily.com este un blog de reparații auto și sfaturi pentru cumpărarea și vânzarea de mașini second-hand. Verifică site-ul și asigură-te că te abonezi pentru a primi conținut exclusiv pentru membri săptămânal!

Un lucru interesant cu care m-am întâlnit este acest curs de recondiționare a bateriilor auto care m-a ajutat să refac o mulțime de baterii uzate și să le vând pentru un profit considerabil.