sevalete pentru pictura

sevalete pentru pictura

Astazi, pe piata de profil, se gaseste o gama foarte variata de sevalete pentru pictura, obiecte care de multe ori depasesc functia lor simpla de a sprijini panzele aflate in lucru, devenind elemente de decor care apartin unui anumit tip de design interior, facand deci parte din mobilierul nu doar al artistilor sau al fotografilor.

Materialul cel mai folosit in fabricarea lor este lemnul, in special fagul sau ulmul. Primul este cel mai potrivit pentru sevalete, gratie principalelor sale caracteristici, care sunt compactitatea, omogenitatea, duritatea, elasticitatea, rezistenta mare la greutate, soc si indoire.

Sevalete pentru pictura, mod de confectionare

Confectionarea unui adevarat sevalet, produs in conformitate cu toate cerintele traditiei artizanale, urmeaza in general urmatorul proces: selectarea tipului de lemn utilizat, lucru care este oportun sa fie facut de catre un specialist, pentru a verifica caracteristica omogenitatii ceruta de acest produs, deoarece trunchiul selectat nu trebuie sa aiba noduri sau defecte. Este apoi taiat in scanduri de 5, 4, 3 sau 2 cm. Acestea trebuie lasate apoi timp de vreo doi ani sa se usuce in mod natural pentru a ajunge la duritatea necesara, fara a accelera acest proces printr-un procedeu chimic. Din momentul acesta, lemnul poate fi prelucrat sub forma pe care va trebui sa o aiba, la care se adauga accesoriile necesare, adica balamale, butoane,  finisarea cu ulei sau cu verni, roti, sertare ori alte mecanisme pe care le au de obicei aceste sevalete pentru pictura.

Metode de intretinere pentru sevalete pentru pictura

In ceea ce priveste intretinerea sevaletelor de lemn, acestea trebuie sa fie tratate periodic cu ulei de in, care se aplica atunci cand este necesar, cu ajutorul unei carpe umede. Uleiul de in asigura mentinerea gradului de duritate si soliditate necesar si pastreaza neschimbata frumusetea naturala.

Dupa cum spuneam, pe piata de profil exista diferite tipuri de sevalete, cu caracteristici diverse, in functie de utilizarea lor, care insa pot fi grupate in cinci categorii importante: sevalet de atelier, de masa, de peisaj, de expozitie sau cu suport pentru casete.

Fiecare categorie are propriul format, iar artistul ar putea folosi ceea ce crede el ca i se potriveste mai bine.

Versatilitatea tipului de sevalete pentru pictura

Daca locul stabilit pentru a picta este in interiorul unei camere din casa, birou sau studio, trepiedul de atelier este cu siguranta cel mai adecvat. Are un suport la sol, este stabil si solid, creat pentru a ramane, in general, in acelasi loc. Acesta poate fi echipat sau nu cu roti, avand si un set de sertare sau rafturi, unde artistul poate sa-si aseze vopselele, pensulele si alte materiale, intr-un loc convenabil, pentru a le avea la indemana in timpul lucrului.

Aceste sevalete pentru pictura au dimensiuni, in general vezi pe www.Profiart.ro , mai mari, in concordanta cu functia lor, fiind destul de stabile si putand fi reglabile in ceea ce priveste inclinatia lor, atat in fata cat si in spate, transformandu-se in mese reale pentru desen.

Daca sevaletul clasic de atelier se sprijina pe sol si are inaltimea reglabila, cel de masa poate fi plasat pe un birou sau pe un raft si poate avea diferite forme, fiind transpunerea in miniatura a altor categorii de sevalete.