Majoritatea oamenilor au auzit de sindromul de tunel carpian, o afectiune dureroasa care se dezvolta la incheietura mainii. Mult mai putini stiu de sindromul de tunel cubital, chiar daca acest sindrom poate provoca multe dintre aceleasi simptome pe care le provoaca si sindromul de tunel carpian – dar cu cateva diferente majore.
Daca te confrunti cu dureri la nivelul mainii, iata cum iti poti da seama daca sindromul de tunel carpian sau sindromul de tunel cubital ar putea fi de vina.
Ce au in comun cele doua afectiuni?
Atat in sindromul de tunel cubital, cat si in sindromul de tunel carpian, cuvantul “tunel” se refera la un spatiu restrans format din ligamente, tendoane si alte structuri. In incheieturile tale, aceste tuneluri formeaza “cai” acoperite pentru nervii ce ofera sensibilitate si functie musculara mainilor tale.
Sindromul de tunel carpian si sindromul de tunel cubital apar atunci cand aceste tuneluri devin mai inguste decat de obicei, comprimand sau ciupind nervii care trec prin ele. Cel mai adesea, acest tip de compresie este legat de o leziune traumatica sau de o problema medicala subiacenta, cum ar fi:
-
artrita reumatoida;
-
diabetul;
-
bolile tiroidiene;
-
retentia de lichide.
De asemenea, riscul oricareia dintre aceste doua sindroame poate fi crescut in cazul consumului de anumite medicamente, inclusiv de cele utilizate pentru tratarea osteoporozei, tulburarilor de coagulare a sangelui si cancerului.
Sindromul de tunel carpian este o cauza relativ frecventa a durerii de mana in randul persoanelor care fac activitati repetitive cu mainile (cum sunt IT-istii, cei care lucreaza in linii de asamblare, gradinarii, etc.) In timp, miscarile repetitive ale mainii si incheieturii mainii cresc inflamatia in interiorul tunelului carpian, apasand nervul median si provocand simptome cronice.
Prin ce se diferentiaza cele doua afectiuni?
Atat sindromul de tunel carpian, cat si sindromul de tunel cubital provoaca aceleasi tipuri de simptome la nivelul mainilor, cum ar fi:
-
amorteala si furnicaturi;
-
durere;
-
slabiciune;
-
pierderea coordonarii.
Diferentele principale dintre cele doua afectiuni sunt date de locul in care apar simptomele si de nervii implicati.
Sindromul de tunel carpian
Conform celor de la Vitta Clinic, sindromul de tunel carpian apare atunci cand nervul median, unul dintre cei mai importanti nervi ai mainii, este comprimat sau iritat atunci cand trece prin tunelul carpian. Nervul median ofera sensibilitate pe fata palmara a degetelor I – IV (degetul mare, aratator, mijlociu si prima jumatate a degetului inelar) si inerveaza unii muschi ai mainii ce se ocupa cu realizarea miscarilor fine. Daca ai sindrom de tunel carpian, vei avea simptome in aceste zone ale mainii. In cazuri avansate, durerea se poate extinde in brat si chiar in umar.
Sindromul de tunel cubital
Sindromul de tunel cubital implica un alt nerv major al membrului superior, numit nervul ulnar. Acesta este nervul care iti provoaca dureri atunci cand te lovesti la cot. In timp ce aceasta afectiune provoaca disconfort in mana, este adesea asociat cu dureri de cot si cu activitati care pun multa presiune asupra articulatiei cotului. Dupa ce trece de cot, nervul ulnar ajunge in a doua jumatate a degetului inelar si in degetul mic, precum si in marginea exterioara a mainii. In sindromul de tunel cubital, acestea sunt zonele afectate de durere, amorteala si alte simptome – partea opusa a mainii care este implicata in sindromul de tunel carpian.