pelerinaj grecia

pelerinaj grecia

Grecia atrage in un numar mare de turisti ce vin in aceste frumoase locuri ca sa poata cunoaste vestigiile civilizatiilor antice, ca sa admire acel peisajul de poveste al  Greciei reprezentat de plajele si de mare, de muntii si livezile de maslini cat si cele vestite, de portocali.

Istoria Greciei

Grecia este considerata o adevarata tara a legendelor, are o istorie impresionanta, cu niste influente mari ale istoriei si ale culturii europene.

Un poet englez – Shelley,  unul dintre cei mai mari admiratori al acestor tinuturi, a afirmat ca „noi toti suntem greci”. Afirmatie a avut la baza, faptul ca legile, cat si literatura, religia si artele, toate cestea isi au originile in Grecia.

Primele civilizatii legendare care si-au gasit adevarata dezvoltare in Epoca Bronzului, respectiv in urma cu circa 3000 – 1200 i.Hr.sunt reprezentive civilizatiile miceniane, aceasta fiind descrisa de Homer in cadrul operei sale, Iliada, ca fiind un popor razboinic cu suportul caruia s-a pastrat puternica cetate Micene ce a fost ulterior descoperita prin secolul XIX de catre Heinrich Schliemann, prin Pelopones, aceasta fiind o  civilizatia minoica, ce s-a dezvoltat in Creta, si in acelasi timp o civilizatie stralucita, una rafinata asa dupa cum au aratatt sapaturile arheologice facute la Cnossos.

Civilizatiile aceste au disparut ulterior, fiind distruse prin secolul al XI-lea  i.Hr., dupa invazia doriana. Ulterior, in secolul VIII i.Hr. a avut loc o dezvoltare a oraselor – state, ce au fost apoi  cele mai puternice, respectiv Atena si Sparta astfel luand fiinta – Grecia Magna, care includea partea de sud a Italiei.

Dupa aceasta a urmat in istorie,  perioada numita – clasica, reprezentata in cadrul secolelor V – IV i. Hr. si ulterior s-a dezvolta  arta, filosofia, dar si stiinta, Pericle, in  perioada respectiva, construind Parthenonul, si tot atunci Sofocle a scris Oedip rege, Socrates i-a invatat pe ateniei rigorile logicii, s-au pus tot atunci si bazele democratiei iar grecii s-au considerat a fi una dintre civilizatiile cele mai avansate, mai ales pentru ca la Delfi s-a marcat ceea ce se numea –  buricul pamantului.

Secolul IV i.Hr. este in mod indiscutabil personalizt si marcat de catre Alexandru cel Mare cat si de expansiunea care s-a facut de catre imperiul sau in Egipt, dar si in Asia Mica, in Persia, pana in India. Moartea lui la doar 33 de ani a marcat inceput perioadei eleniste, cand limba greaca a luat locul  dialectelor locale, si in acelasi timp cultura este elenizata, zeii autohtoni s-au inlocuit de cei olimpieni, iar drahma atica a fost  acceptata din Atena pana spre Marea Neagra si din Cappadocia pana in Italia.

Traseele si pelerinajele

Pentru a putea cunoaste cat se poate mai bine istoria si peisajele minunate ale Greciei din zilele noastre, toate agentiile turistice au programe de pelerinaje in Grecia.

Unul dintre traseele ce sunt  propuse de catre agentii e Tesalonic- Meteora – Evia, acest traseu avand un pret de circa 300-320 euro.

In timpul unui astfel de pelerinaj in Grecia se viziteaza Manastirea Kato Xenia, si in acelasi timp se vad  Meteorele, ajungandu-se cu pelerinii la Manastirea Sfantul Ioan Rusul ce se afla in Insula Evia.