Accesoriile vestimentare sunt elemente importante din garderoba noastra. Acestea n-ar trebui sa lipseasca, fie ca vorbim de un ceas in cazul barbatilor sau o esarfa, palarie sau o brosa, in cazul femeilor, aceste piese vestimentare vor completa tinuta vestimentara.

Palariile pot fi un accesoriu ideal atunci cand se doreste protejarea capului in sezonul rece, dar fara a strica coafura femeii, cum fac anumite caciuli.

In trecut, nicbereta 2i o persoana respectabila nu s-ar fi aratat in public fara o palarie. Daca in prezent, pantofii ocupa un spatiu tot mai mare in spatiul destinat imbracamintei, palariile abia daca-si mai gasesc locul in garderoba unei femei, putand numara pe degetele de la o mana tipurile de palarii detinute de o doamna, in cazul fericit in care gasim o doamna ce poarta palarii.

Femeile au o anumita teama atunci cand poarta palarie, teama ca acestea nu s-ar potrivi cu firea lor si cu tinuta lor vestimentara. Dar daca acestea ar acorda putina atentie sfaturilor specialistilior,  vor intelege faptul ca palaria este un element daca nu mai important, la fel de important ca pantofii din garderoba lor.

Palariile pot fi realizate in mai multe forme si stiluri, iar la fel cum aveti grija in alegerea pantofilor sa se potriveasca cu restul tinutei, la fel trebuie sa aveti grija si la alegerea palariilor, sa se potriveasca cu restul tinutei dumneavoastra.

La intrarea intr-o incapere, barbatii sunt nevoiti sa-si dea jos palaria, conform codului bunelor maniere, dar femeile nu sunt obligate sa faca acest lucru. Cum tot mai multe companii impun anumite coduri interioare, in aceste incinte, femeile sunt obligate sa-si dea jos palariile.

Palariile pot fi realizate din mai multe materiale, astfel ca vara vor putea fi purtate palariile din in, paie sau bumbac, iar pe timpul iernii, lana va va proteja de frig.

Exista mai multe tipuri de palarii. Dintre acestea putem aminti:

 • Fedora. Palarie indoita in partea din fata si dreapta in lateral si la spate;bereta
 • Melona.;
 • Jobenul;
 • Sombrero. Acesta este un tip de palarie mexicana;
 • Palaria Panama;
 • Borsalino;
 • Porkpie;
 • Toca (palarie cazemata);
 • Palaria cocktail;
 • Homburg;
 • Palaria de tip bereta. Aceasta palarie este rotunta, moale si scunda, deobicei confectionata din fetru. A aparut prin secolul XVII, fiind purtata atat de oamenii de rand, cat si de militari.

In zilele noastre palaria de tip bereta este purtata in general de adeptii curentului retro si ramane inca un element important de vestimentatie in armatele mai multor tari din lume.

Pe langa cizme, paltoane, fulare si manusi, n-ai cum trece prin sezonul rece fara o caciula sa va poarte de cald la nivelul capului. Daca doriti sa renuntati la stilul casual in favoarea unui stil elegant ati putea alege pentru protectia capului impotriva frigului o astfel de bereta de dama. Acestea pot fi asortate foarte bine cu paltoanele de casmir si cu cizmele cu toc.

Aceste tipuri de palarii stil bereta pot fi accesorii ideale pentru sezonul rece. Acestea pot fi realizate din diverse blanuri sau materiale cu un coeficient termic ridicat pentru a proteja impotriva frigului napraznic al iernii. Caciulile bereta se pot asorta cu foarte multe piese vestimentare din garderoba dumneavoastra, astfel ca acestea sunt accesorii foarte practice si in acelasi timp foarte elegante.