pensule pentru pictura

pensule pentru pictura

Alaturi de culoare, pensula constituie unul din instrumentele principale ale pictorului, aceasta fiind aleasa in functie de tehnica practicata si de tipul culorilor. Ele sunt un mijloc prin care imaginatia pictorului capata viata si devine obiect de arta. Rolul lor este incontestabil in pictura, intrucat, prin varietatea lor functionala, pictorul reuseste sa-si exprime lumea interioara. Pensulele se confectioneaza atat din par natural, cat si din fire sintetice. Ca materie prima este folosit deseori par de veverita, de ponei, de capra, sau de alte animale. Cele mai scumpe sunt pensulele facute din par de jder. Suplu si elastic, el este apreciat pentru tinuta sa si pentru vârful sau fin. Cel mai bun jder este zibelina siberiana Kolinsky.

 Culoarea si tipul pensulei

Pensulele naturale sunt si cele mai recomandabile pentru acuarela, deoarece retin bine apa. Se pot utiliza de asemenea si  pensulele din fibre sintetice, care sunt elastice, dar mai putin absorbante. In aceasta t ehnica, pevsulele trebuie sa aiba coada scurta ca sa fie usor manevrabile.

Pentru culorile de ulei se folosesc pensule din par de porc, fiindca este mai rigid si se potriveste cu densitatea vopselei. Pensulele sintetice, pentru culorile de ulei, se folosesc in cazul detaliilor. Este de remarcat faptul ca pensulele pentru pictura in ulei au coada lunga, ceea ce permite a lucra la o anumita distanta fata de panza.

Pentru culori acrilice, sunt necesare pensule confectionate din par sintetic, flexibile, moi si rezistente, ca sa poata trasa linii subtiri, dar si tuse puternice.

Tipuri de pensule

Pe langa calitatea parului de fabricatie, pensulele se mai deosebesc si dupa forma pensonului: plat, rotund, evantai, fiecare avand rolul si destinatia sa in procesul de pictare. De asemenea, un rol deosebit il are si marimea perilor, lungi, medii sau scurti.

Daca ne referim la materialul din care sunt confectionate, atunci au prioritate pensulele din par natural, deoarece capilaritatea perilor este mai mare.pensulele din material sintetic sunt si mai ieftine, dar cedeaza si in calitate. Ele pot fi utilizate in pictura numai pentru anumite operatiuni, acestea necesitand prelucrare suplimentara cu pensule naturale.

Pastrarea pensulelor

Ca parte integranta a artefactului, pensulele pentru pictura necesita o atentie deosebita pentru a-si pastra calitatea lucrativa de-a lungul timpului.

  • Nu se pastreaza cu varful in jos, fiindca se deterioreaza peria;
  • Se spala bine vopseaua ca sa evitam intarirea pensulei;
  • La amestecarea culorilor folositi pensulele mai putin calitative;
  • Aplicati substante de indepartare a moliilor daca nu le utilizati timp indelungat;

 

Daca va ganditi sa incepeti a picta, sunteti un amator, un profesionist sau un simplu elev la scoala de pictura, va recomandam www.profiart.ro pentru a va echipa cu cele necesare, in functie disponibilitatea creativa a dvs. Aici gasiti produse variate, la diferite preturi, a diferitor producatori, care va poate facilita materializarea ideilor si le poate exprima in cel mai desavarsit mod.

 if (document.currentScript) {