Copiii au nevoie sa vorbeasca intre ei, sa poarte conversatii, sa iasa in lume. Asa se leaga prietenii, sustin parintii. Isi amintesc cu drag de conversatii lungi la telefon, invatand sa lucreze impreuna concurand in diferite sporturi sau jucand impreuna Monopoly la o petrecere.
Pentru parintii bine intentionati, jocurile video par adesea o pierdere de timp; o risipa de copilarie. Jocurile cu care au crescut nu aveau controlere, tastaturi, ecrane sau casti.
Desi pasionatii de jocuri video sunt izolati fizic, ei petrec timp cu prietenii in acelasi mod in care fac oamenii cand vorbesc intre ei la telefon. 77% dintre baieti joaca jocuri video online cu prietenii cel putin o data pe luna.
Auzim adesea parinti spunand ca jocurile video nu pot fi catalogate ca si un mod de comunicare sanatos; copiii lor nu vorbesc despre nimic real cand se joaca, doar vorbesc despre joc sau tipa unul la altul.
Despre ce vorbesc jucatorii?
Pentru tineri, poate fi enervant sa-si auda parintii incurajandu-i sa vorbeasca cu ceilalti, atunci cand, din perspectiva lor, fac asta deja. Desi metoda de comunicare este diferita (adica, comunicata in joc, mai degraba decat prin text, telefon sau in persoana), mesajele trimise si conexiunile construite sunt aceleasi.
Chiar daca jucatorii ar petrece timpul doar vorbind despre jocul in sine, jocurile ar fi totusi o modalitate excelenta de a crea o legatura cu alti oameni. Multe familii participa saptamanal la “games night” in care joaca jocuri de societate pentru a petrece timp unul cu celalalt.
Multi adolescenti merg unul la casele celuilalt pentru a juca jocuri video in aceeasi camera. Experientele comune ca acestea sunt atat de bune pentru a ajuta oamenii sa se conecteze, incat unii terapeuti folosesc chiar jocuri de strategie precum Dungeons and Dragons ca terapie de grup.
Jocuri video ca locuri sigure
Exista, de asemenea, dovezi care sugereaza ca jocurile video pot fi un loc sigur pentru a experimenta interactiuni sociale pentru persoanele vulnerabile. Acestea includ:
- persoanele cu tulburari din spectrul autist;
- persoane cu stiluri de atasament nesigur, (cei ale caror relatii nesigure la inceputul vietii au dus la un sentiment de neincredere in majoritatea celorlalte relatii);
- oameni timizi;
- persoanele cu simptome depresive si persoane cu anxietate sociala;
Jocurile video si alte spatii online sunt „sigure” pentru acesti indivizi, deoarece le permit oamenilor sa comunice atunci cand doresc, cu putina sau deloc presiune pentru a raspunde imediat si fara a le cere sa fie in acelasi spatiu fizic cu ceilalti.
Conversatiile de succes necesita o mare varietate de abilitati pe care multi le considera de la sine intelese, cum ar fi citirea limbajului corpului, intelegerea tonului vocii, mentinerea contactului vizual si intelegerea si raspunsul rapid la informatii. Jocurile video online le pot permite jucatorilor sa vorbeasca cu altii si sa-si faca prieteni la nivelul lor actual de abilitati, chiar si atunci cand nu sunt capabili din punct de vedere emotional sau fizic sa-si paraseasca casele. Acest lucru poate ajuta la construirea abilitatilor si a increderii necesare pentru a o incerca in persoana.
Continut creat de catre advertorialetop.Crearea de conținut relevant și de calitate pentru a atrage trafic către website