m4218_1337965651Doresti sa ai propria afacere? Ai stofa de pomicultor si detii si un teren, atunci afacerea e ca si pornita! Pentru ca deja este la moda orienteaza-te catre ideea de infiintare plantatie Paulownia.

Ce este arborele Paulownia?

Pentru a intelege mai bine conceptul, o sa va prezentam cateva elemente esentiale despre arborele Paulownia.

Cu provenienta din China si nu numai, arborele Paulownia mai este cunoscut si sub numele de „Copacul pasarii Pheonix” sau „Copacul Printesei”, numele fiind dat de florile liliachii foarte parfumate. Vorbim de un arbore exotic de-o frumusete rara ce infloreste primavara, si formeaza o coroana deosebit de bogata. Dupa plantare arborele formeaza radacini rezistente ce intra adanc in subteran in cautarea apei, datorita acestui fapt arborii sunt rezistenti la seceta. Arborele Paulownia creste foarte repede, in 4-5 ani poate ajunge pana la 15-20 metri, si rezista intre 80 ani si 100 ani. Lemnul de Paulownia este cu 30% mai usor decat stejarul si cu 50% mai usor decat pinul. Aspectul trunchiului este de remarcat, deoarece nu prezinta noduri, creste drept, nu se despica si este rezistent la deformari.

Infiintare plantatie Paulownia – o idee buna sa nu?

Pentru ca afacerea sa renteze este bine sa aveti macar un hectar de teren pentru a cultiva arborii. Pentru o crestere corecta este necesara irigarea pe toata perioada de dezvoltare. Daca acest aspect se poate asigura atunci plantati pomii din 3 in 3 metri. Sunt recomandate solurile argiloase. Atentie la inundatii! Arborele Paulownia nu suporta terenul inundat, ii pot cadea frunzele sau chiar poate sa moara. Se dezvolta cel mai bine la lumina directa a soarelui. Temperatura medie ideala este de 24-29 grade Celsius. La temperaturi de -20 grade Celsius arborele se opreste din crestere. Mare atentie si la temperaturile scazute din timpul primaverii! Pot distruge lastarii ce se afla in crestere, si de asemenea pot fi afectate si ramurile.

In general pretul unui rasad sau arbust este de 5 euro, pret care poate varia in functie de cantitatea comandata. Valorificarea productiei se poate incepe dupa 4-5 ani cand diametrul copacului a ajuns la 35 cm. Se pot obtine aproximativ 50 euro pe fiecare arbore.

Conceptul de infiintare plantatie Paulownia prezinta mai multe avantaje: productia de miere este mai mare in comparatie cu cea de salcam, cultivat si ingrijit corespunzator, arborele poate ajunge pana la 15-20 metri in doar 4-5 ani, poate fi recoltat pentru productia de chereste, lemnul poate fi folosit in industria mobilei, constructii navale, hartie, placaj, aeronave, seifuri, cuti de ambalare, prefabricate, semifabricate, paleti, case, sculpturi, este privit ca o sursa de bio-combustibil, instrumente muzicale, si lista poate continua.

Lemnul de Paulownia este un lemn de esenta tare, ce are culoarea galben deschis spre rosu deschis. Poate fi utilizat cu usurinta in constructii, de asemenea se pot obtine mobiliere de calitate superioara.

Speram ca v-am dat destule motive ca sa va incepeti o afacere profitabila, si de ce nu frumoasa. Nu numai ca veti avea succes in afacere dar va veti bucura si de niste arbori deosebiti. Imbina utilul cu placutul si apeleaza la infiintare plantatie Paulownia.}