acvariu6 Pentru a supravietui, reptilele necesita nu numai caldura, ci si o expunere adecvata la spectrul de lumina. Broastele testoase, iguanele si alte reptile au nevoie de lumina ultravioleta care se gaseste in sectiunea de mijloc a spectrului luminos. Proprietarii de reptile trebuie sa stie ca exista 2 tipuri de lumina UV, cu raze A si raze B.

Ultravioletele de tip B sunt esentiale pentru sanatatea reptilelor. Expunerea la acest tip de lumina le permite sa sintetizeze vitamina D, necesara pentru a absorbi calciul din dieta lor, necesar pentru mentinerea oaselor puternice. Razele ultraviolete de tip A le permite animalelor tropicale sa isi identifice prada, pradatorii, dar si membrii propriei specii. De asemenea, UVA influenteaza apetitul, dar si comportamentul reproductiv al reptilei.

Un alt aspect important de care trebuie sa tii cont in alegerea sistemului de iluminat este ca reptilele depind de ciclul de lumina de zi sau noapte. Speciile diurne (cele active in timpul zilei) trebuie sa se odihneasca pe timp de noapte, in intuneric, in timp ce speciile nocturne au nevoie de intuneric pentru a vana prada. Obiectivul tau este de a simula expunerea luminii naturale cu care speciile de reptile intra in contact in mediul lor natural. Din fericire, interesul pentru cresterea si ingrijirea reptilelor, a dus la crearea de produse de iluminat fiabile. Asigura-te ca vei alege produsele de iluminat adecvate nevoilor reptilei tale.

In timp ce exista sisteme de iluminat ce produc atat raze A, cat si raze B, in diverse concentratii, exista si sisteme ce ofera spectru luminos de tip UVA sau UVB. Lumina incandescenta si cea fluorescenta fac parte din prima categorie, in timp ce a 2-a categorie include sisteme de iluminat cu lumina neagra (UVA) sau becuri UVB.

Lumina incandescenta este emisa de becul standard pe care il utilizam si noi acasa. Acest tip de spectru luminos ofera o cantitate mica de UVB, fiind benefic pentru multe reptile, dar produce si UVA, necesara pentru caldura. Un astfel de bec este o sursa de caldura eficienta pentru terariul tau. Razele UVB sunt produse de lumina fluorescenta data de tuburile cu fosfor.

Sistemul de iluminat cu lumina neagra este solutia potrivita pentru speciile nocturne. Acest tip de sistem produce raze de tip UVA, necesare pentru ca animalele sa vada pe intuneric. Becurile cu UVB sunt utilizate pentru a oferi caldura necesara acestor animale. Optati pentru un bec UVB ce poate emite raze de pana la 5 %.