foraje fantani

foraje fantani

Atunci cand ne dorim sa avem propria noastra sursa de apa si sa devenim independenti din acest punct de vedere, ne gandim la cea mai buna firma de foraje fantani, pentru a ne crea aceasta facilitate. Trebuie insa stiut de la bun inceput ca o apa extrasa de la adancimi mici nu este de foarte buna calitate, iar, daca dorim ca apa sa poata fi bauta, fantana va trebui sa aiba zeci de metri sau chiar sute in adancime. Un put sapat la circ 5 metri poate furniza o apa cu care se pot uda plantele din gradina, de multe ori aceasta apa fiind feruginoasa, adica are culoarea ruginii, neputand fi folosita pentru a spala rufe, in piscina sau pentru a adapa animalele.

 Foraje fantani la diferite adancimi

O calitate mai buna o are insa apa extrasa de la o adancime de circa 30 de metri, din pacate nu este insa posibil a testa calitatea apei inainte de a incepe lucrarile, astfel incat clientul poate face micile lui cercetari pentru a afla informatii despre potentialul zonei din acest punct de vedere. Daca mai sunt alte fantani in apropiere sau daca au existat inainte, de cele mai multe ori apa din putul nou va avea cam aceleasi proprietati ca si cea din celelalte fantani existente in prezent sau cele care au existat candva. De obicei, exista o statistica de acest gen in arhivele autoritatilor locale, sau persoane care isi amintesc de puturile din trecut si de apa pe care acestea o furnizau. Desigur, unele firme de foraje fantani au personal care se poate ocupa si de colectarea acestor informatii.

 Parametri tehnici in foraje fantani

Pentru reusita acestor lucrari este necesar sa se cunoasca anumiti parametri tehnici, care pot fi furnizati in cea mai mare masura de studiile geologice si hidrologice ale terenului pe care urmeaza a fi amplasata fantana respectiva. O firma de foraj dispune de instalatii si utilaje necesare pentru a face o lucrare de calitate, dar si de personal calificat in acest domeniu, lucrand pe baze stiintifice, ceea ce creeaza premiza realizarii unui rezultat dorit. Adica obtinerea unei ape de calitate, dar si la un debit suficient.

 Etapele lucrarilor de foraje fantani

Eficienta este data de complexitatea utilajelor folosite, a materialelor de calitate si a studiilor bine facute. Exista, de asemenea, o serie de aparate de masura si de control utilizate de specialisti, pentru a se putea stabili cu exactitate nivelul apei si al pietrisului margaritar folosit, ori debitul.

O firma care executa lucrari de foraje fantani face acest lucru in mai multe etape. Dupa ce s-a incheiat contractul, va trece la constructia propriu-zisa si organizarea santierului. Prima etapa este saparea gaurii, apoi tubarea ei, se vor fixa centrorii si se va introduce pietrisul margaritar, dupa care se va face izolarea straturilor si cimentarea. Urmeaza denisiparea prin pompare si stabilirea parametrilor. Se va reface amplasamentul si se va monta caminul, dupa care fantana poate fi data in exploatare, iar, daca este bine facuta, poate functiona mai mult de 50 de ani.

Detalii pe www.puturiapa-hidrogeofor.ro d.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);