zoom

Folosește bulgur atunci când vrei să mănânci sănătos

Ți-ai impus să duci un stil de viață sănătos, iar respectarea unui anume plan alimentar face parte din acesta. Cu siguranță te-ai informat și o faci și în continuare despre ce înseamnă să mănânci sănătos, ești mai atent/ă la combinațiile alimentare, iar fructele și legumele proaspete nu-ți lipsesc. Cu toate acestea, avem o întrebare pentru tine: te-ai gândit vreodată să folosești bulgur pentru a pregăti niște preparate delicioase, hrănitoare și mai ales, sănătoase? Dacă nu, te invităm să o faci, dar hai mai întâi să afli mai multe despre bulgur și beneficiile lui.

Ce este bulgurul

Sub denumirea de bulgur avem de a face cu mai multe tipuri de boabe de grâu, măcinat mare, și care poate fi folosit cu încredere în diverse mâncăruri. Pentru a-l achiziționa, o poți face de pe internet, sau de la magazinele care vând măcar un produs naturist, iar pe rafturile lor se mai regăsesc și cele pentru uz alimentar.

Preparate unde poți folosi bulgurul

Gătirea bulgurului nu este deloc dificilă, pentru că este la fel ca în cazul orezului sau al cușcușului. De regulă se folosește în preparate precum o delicioasă și sănătoasă salată tabouleh, dar poate înlocui orezul din pilaf, ardei sau dovlecei umpluți sau preferatele tuturor, sărmăluțelor. Ești vegetarian? Nicio problemă, încearcă să adaugi bulgur în burger fără carne sau în supe, și totul este perfect.

Conținut ridicat de fibre

Bulgurul este preferat, de fapt, de cei care nu consumă carne, deoarece are un conținut ridicat de proteine. De asemenea, este plin de fibre și vitamine, iar indicele glicemic este mult mai mic.

Pregătirea bulgurului

Înainte de a fi consumat, bulgurul se lasă la înmuiat măcar o oră și jumătate. De obicei se înmoaie în apă, dar o poți face și în supă de legume sau suc de roșii, pentru un plus de savoare. Dacă nu ai timp pentru această operațiune, pune-l la fiert în apă, iar după ce a dat în clocot, lasă-l pe foc încă 10 minute, după care îl poți răsturna pe un platou, îl lași să se răcească puțin și e perfect.

Mai multă energie, dar te scapă și de constipație

Pentru că este o sursă naturală de carbohidrați, consumul de bulgur te face să ai mai multă energie. De asemenea, după cum aminteam mai sus, conține numeroase fibre, ceea ce înseamnă că poate fi aliatul tău de nădejde în ceea ce privește presanta problemă a constipației.

Mănânci și slăbești

Unul dintre motivele care au stat la baza deciziei tale de a începe să mănânci sănătos a fost cu siguranță legat de excesul ponderal cu care te confrunți. Nu este nevoie să te simți rușinat/ă de această motivație, pentru că majoritatea dintre noi o avem. Din fericire, ca să slăbești nu înseamnă neapărat să mănânci doar o frunză de salată pe zi și să trăiești cu aer, cum se spune. Trebuie doar să mănânci inteligent. Aici intervine bulgurul, care reprezintă atât o sursă naturală de proteine, dar și de acele grăsimi sănătoase de care organismul are nevoie. De asemenea, are foarte puține calorii, ceea ce îl face ideal pentru consum atunci când vrei să mai dai jos câteva kilograme. Cine a spus că pentru a slăbi trebuie ca mâncarea să fie cât mai fadă și puțină? Cu siguranță cineva care nu știa despre bulgur și beneficiile sale!  

Contraindicații

Din păcate, nu toată lumea poate consuma bulgur. Astfel, dacă suferi de intoleranță la gluten, bulgurul nu este recomandat pentru tine, la fel cum este interzis și în cazul persoanelor care se confruntă cu neplăcerile gastritei.

În rest, dacă totul este în regulă, caută pe internet rețete delicioase cu bulgur și începe chiar acum să pregătești ceva bun.