foie gras

foie grasEsti pasionat de gastronomie sau detii un restaurant ori o firma de catering si ai nevoie de un furnizor de foie-gras prospat, de cea mai buna calitate? Euro-Indal iti pune la dispozitie produse de Clasa A, pentru preparate fine si delicioase!

Retetea de foie-gras provine chiar din Egiptul antic, fiind descoperit chiar si un basorelief ce prezinta metoda de ingrasare a ratelor de la care este folosit ficatul pentru prepararea acestei retete. In perioada Imperiului Roman foie-gras este mentionat ca fiind o mancare distincta, dar dupa caderea Imperiului preparatul a disparut pentru o vreme din bucatarii. Gastronomii au redescoperit ulterior foie-gras in ghetto-urile evreiesti din orasele lor, dar francezii au fost cei care au facut o arta din prepararea sa.

Foie-gras are o istorie de peste 4500 de ani, fiind considerat unul dintre alimentele cele mai rafinate din intreaga lume. Ficatul de gasca sau rata, cunoscut si sub numele de foie-gras, este o adevarata delicatesa, sinonim cu sofisticatul si bunul gust.

Cum se obtine foie-gras?

Foie-gras este un ficat extrem de gras, iar pentru a-l obtine pasarile adulte (rate si gaste) trebuie sa fie indopate cu 15 zile inaintea sacrificarii. Acest regim intens duce la marirea ficatului pana la dimensiuni impresionante: intre 400g -1200g la gasca si 350g – 800g la rata. Calitatea foie-gras-ului depinde de cerealele cu care este hranit animalul si de rasa acestuia.

Cum sa alegi foie-gras?

Ficatul de rata are un gust aparte care aminteste de gospodariile taranesti, iar cel de gasca incanta prin onctuozitate, finete si delicatete. Greutatea ideala pentru foie-gras de rata este 400-500g iar la cel de gasca este 700-800g.

Foie-gras semi-conservat se poate pastra in vid, borcane sau conserve. In vid va trebui consumat pana la 2 zile, iar in borcane si conserve poate fi pastrat pana la sase luni. Daca alegi foie gras crud, trebuie sa stii ca acesta se pastreaza in vid si poate fi conservat pana la 7 zile la o temperature intre 1-3 grade. Trebuie sa aiba o culoare de la alb rozaliu, la galben clar.

Inainte de servire, foie gras-ul se va lasa in frigider, fara ambalaj, pentru cateva ore si se va scoate cu 20 de minute inainte de degustare. Se va taia in ultimul moment pentru a-i pastra nealteratea, savoarea si culoarea. Pentru a-l mentine proaspat, platoul cu ficat se poate pune pe cuburi de gheata.

Ce tipuri de foie-gras ofera Euro Indal ?foie gras

  • Foie Gras D’Oie (ficat intreg de gasca) Clasa A – Ambalat individual in pungi vidate. Disponibil congelat sau proaspat.
  • Foie Gras de Moulard (ficat intreg de rata Moulard) Clasa A
  • Foie Gras de Barbarie (ficat intreg de rata Barbarie) Clasa A
  • Foie Gras de Rata Feliat (cca 50g/buc) Clasa A
  • Foie Gras Entier (foie gras intreg pregatit in borcan 180gr)
  • Bloc de Foie Gras portionat
  • Foie Gras de Canard – Torchon Style

Daca ai intrebari despre foie-gras sau ai nevoie de sfaturi pentru a face alegerea cea mai buna, Euro Indal iti sta la dispozitie cu sfaturi si raspunsuri la intrebarile tale.}