dorian schwartz
zoom

Dorian Schwartz – Alimente care nu baloneaza: lista, recomandari

Bună ziua, domnule doctor Schwartz. Mulțumim că ați acceptat să discutăm despre o problemă care afectează mulți oameni: balonarea abdominală. Ce ne puteți spune despre cauzele acestei afecțiuni?

Dr. Dorian Schwartz: Bună ziua. Într-adevăr, balonarea abdominală este o problemă frecventă care poate cauza disconfort semnificativ. În esență, este vorba despre acumularea excesivă de gaze în tractul digestiv. Cauzele pot fi multiple, de la anumite alimente până la stil de viață și factori de stres.

Reporter: Ce alimente recomandați pentru a evita balonarea?

Dr. Schwartz: Există o serie de alimente care sunt mai ușor de digerat și mai puțin probabil să cauzeze balonare. Aș începe cu fructele și legumele proaspete, în special cele cu conținut scăzut de zahăr. Merele, bananele, pepenele verde sunt opțiuni bune la fructe. La legume, broccoli, spanac și morcovi sunt excelente.

De asemenea, carnea slabă, cum ar fi puiul fără piele, curcanul sau peștele, este o alegere înțeleaptă. Sunt bogate în proteine și se digeră ușor. Evitați carnea grasă sau prăjită.

Reporter: Ce părere aveți despre cereale și produse lactate?

Dr. Schwartz: Cerealele integrale sunt benefice datorită conținutului ridicat de fibre. Recomand orezul brun, quinoa, ovăzul și pâinea integrală. În ceea ce privește lactatele, iaurtul natural cu culturi vii este o sursă excelentă de probiotice, care pot îmbunătăți semnificativ flora intestinală.

Reporter: Există și alte alimente pe care le recomandați?

Dr. Schwartz: Da, absolut. Nucile și semințele sunt nutritive, dar trebuie consumate cu moderație. Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine și sunt ușor de digerat. Nu în ultimul rând, aș menționa ghimbirul și menta, cunoscute pentru proprietățile lor digestive.

Reporter: Ce sfaturi aveți pentru a preveni balonarea, în afară de alegerea alimentelor potrivite?

Dr. Schwartz: Există câteva obiceiuri simple, dar eficiente. În primul rând, mâncați încet și mestecați bine. Hidratați-vă corespunzător, dar evitați băuturile carbogazoase. Reduceți consumul de sare și faceți mișcare regulat. De asemenea, gestionarea stresului este crucială – tehnici precum yoga sau meditația pot fi foarte benefice.

Reporter: Ce sfat final ați oferi cititorilor noștri?

Dr. Schwartz: Aș spune că fiecare organism este unic. E important să fiți atenți la reacțiile propriului corp și să identificați alimentele care vă provoacă disconfort. Dacă balonarea persistă în ciuda acestor măsuri, vă recomand să consultați un medic pentru a exclude orice problemă de sănătate subiacentă.

Reporter: Vă mulțumim pentru aceste informații valoroase, domnule doctor Schwartz.

Dr. Schwartz: Cu plăcere. Sper că aceste sfaturi vor ajuta mulți oameni să-și îmbunătățească digestia și calitatea vieții.