zoom

Despre Coronavirus (COVID-19)

COVID-19 este o boală nouă care vă poate afecta plămânii și căile respiratorii. Este cauzat de un virus numit coronavirus. Denumirea de ”corona” vine de la faptul că acești viruși au o formă sferică sau ovoidală, având un înveliș cu niște proeminențe lungi, pedunculate, cu capătul rotunjit, astfel încât, la microscop dau un aspect de coroană solară.

Modul de răspândire

Dacă la debutul epidemiei nu se știa exact cum se răspândește coronavirusul de la o persoană la alta, ulterior s-a stabilit că acesta se răspândește pe cale aeriană, prin picăturile de tuse sau de strănut. Acest nou virus nu este rezistent la căldură și poate fi distrus cu o temperatură de numai 26-27 de grade Celsius, dar și cu un dezinfectant banal.

Dacă cineva infectat cu coronavirus strănută și stropii infectați cad pe o suprafață metalică, virusul va supraviețui cel puțin 12 ore. Pe țesătură poate supraviețui timp de 6-12 ore, însă un detergent obișnuit pentru rufe îl va distruge. Este important să vă spălați frecvent pe mâini cu săpun.

Simptome

  1.     Mai întâi va infecta gâtul, așadar veți avea o durere în gât care durează 3-4 zile
  2.     Virusul se amestecă apoi  într-un lichid nazal care intră în trahee și apoi în plămâni, provocând pneumonie. Acest lucru durează încă 5-6 zile
  3.     Odată cu pneumonia vine și febra mare și dificultăți în a respira
  4.     Congestia nazală nu se manifestă ca una obișnuită. Vă simțiți ca și cum v-ați îneca. Este imperativ să solicitați asistență medicală imediată.

Tratamentul pentru coronavirus

În prezent nu există un tratament specific, vaccin pentru coronavirus. Antibioticele nu ajută, acestea nu funcționează împotriva virușilor. Tratamentul poate, totuși, ameliorarea simptomele, în timp ce corpul vostru combate boala.

 

Va trebui să rămâneți în izolare, departe de alte persoane, până vă recuperați.

 

Sfaturi pentru prevenirea infectării cu coronavirus

 

  •       Lichidele calde sunt eficiente împotriva oricărui virus, așadar, beți lichide calde
  •       Spălați-vă frecvent pe mâini, deoarece virusul poate trăi doar timp de 5-10 minute – dar se pot întâmpla multe în acestă perioadă – vă puteți freca la ochi, vă puteți scobi la nas involuntar și așa mai departe…
  •       Ar trebui să faceți și gargară, ca o modalitate de prevenție. O soluție simplă salină cu apă caldă este suficientă

Beți multă apă!