zoom

Curiozitati despre par

                Fetele blonde nu numai ca se distreaza mai mult, ci au si mai mult par decat femeile cu alte culori de par. Un singur par are puterea de a ridica o bara intreaga de ciocolata. Exista o gramada de lucuri interesante despre par pe care toata lumea ar trebui sa le afle.

                Un par lung ca a lui Rapunzel nu se gaseste doar in basme. Parul creste aproximativ 15 centimetri in lungime in fiecare an . Cat de repede creste , de fapt , depinde si de stilul de viata . O femeie de 80 de ani ar putea avea o lungime de par de doisprezece metri, daca nu l-ar tunde si ar avea foarte mare grija de el. Cele mai bune produse pentru par sunt cele de la haircare.ro

                Femeia cu cel mai lung par din lume este in prezent americanca Diane Witt. Parul ei masoara 3,86 metri. Dar exista si alte exemple. Dreadlock-urile pe care le purta indianul Swami Pandarasannadhi pe cap aveau 7,93 metri . Din moment ce parul sau mort nu a putut cadea, numeroasele sale impletituri mici au continuat sa creasca.

                Parul de pe cap, la fel ca unghiile de la maini  si unghiile de la picioare, sunt asa-numitele “anexe ale pielii” . Aceasta inseamna ca acestea sunt formate din derm si epiderma. Fiecare par consta dintr-o radacina care este incorporata sub scalp intr-un folicul , similar cu un buzunar mic. Din asta creste firul de par. O alta componenta a scalpului sunt glandele sebumice care elibereaza sebum hranitor. Asigura faptul ca pielea si parul raman suple si le confera stralucire.

                Strict vorbind, parul este un fir excitat din cheratina , care contine si urme de carbon, azot, oxigen, hidrogen si sulf. Miezul parului este maduva, deasupra careia sunt invelite straturile de fibre si cuticule .Acesta din urma este format din celule de corn plate, in forma de con de pin . Starea acestui strat este un indicator al sanatatii parului si determina daca parul arata stralucitor sau plictisitor.

                Cu parul sanatos, solzii sunt intinsi. Acest lucru le permite sa reflecte lumina incidenta – acest lucru asigura o stralucire frumoasa si sanatoasa. Cu toate acestea, daca ies in evidenta, absorb lumina, iar parul arata plictisitor. Prin urmare, nu trebuie frecat parul umed cu prosopul, ci trebuie uscat usor. Aceasta netezeste cuticula si creeaza o stralucire a parului.

                Parul nu creste doar la intamplare. Cresterea este impartita in trei faze diferite:

1. Faza de crestere (faza anagena) dureaza intre doi si sase ani . Cat dureaza exact depinde de varsta, sex si factori genetici. Aproximativ 85-90% din parul de pe scalp se afla in aceasta faza.

2. Faza de tranzitie (faza catagenica) dureaza intre doua si trei saptamani. Aici productia de celule este oprita, parul nu mai creste si parul scalpului se relaxeaza incet.

3. In faza de odihna (faza telogena) bile de par se regenereaza si creeaza spatiu astfel incat parul nou sa poata creste din nou. Dureaza aproximativ trei pana la patru luni .