Cum să stimulezi dezvoltarea și imaginația copilului cu Jurnalul meu trăsnit în culori de Keri Smith

Stimularea dezvoltării unui copil poate fi dificilă atunci când nu ai la îndemână instrumentele potrivite sau mediul propice pentru desfășurarea de activități creative. Însă autoarea Keri Smith ne demonstrează prin Jurnalul meu trăsnit în culori că un copil se poate juca, descoperind noi moduri de a crea, explorând surprizele unui jurnal personal.
În Jurnalul meu trăsnit în culori, Keri Smith provoacă orice cititor să depășească automatismele cotidiene prin moduri inedite de a privi lumea.
Autoarea a constatat că un copil care ține evidența gândurilor, ideilor sau experiențelor zilnice, dezvoltă rapid noi abilități creative și găsește mai lesne soluții în situații dificile.
Iată ce aspecte își dezvoltă copiii atunci când scriu sau lucrează cu un astfel de jurnal:
1. Stimulează creativitatea
Într-un jurnal, poveștile descrise pot forma căi neuronale esențiale asociate cu creativitatea.
Jurnalul meu trasnit in culori de Keri Smith îi învață pe copii faptul că scrisul și activitățile creative pot fi distractive. Autoarea stimulează învățarea prin acțiune și interactivitate, încurajând metode inovatoare de creație și de explorare.
Lucrul cu acest jurnal promite o experiență tactilă completă, de la desen, scris, lipit, până la ștampilarea foilor cu propriile amprente, după înmuierea degetelor în culoare.
2. Consolidează abilitățile de scriere și comunicare
Capacitatea de a comunica bine în scris este necesară atât în timpul școlii, cât și mai târziu în viață.
Aceste abilități pot fi îmbunătățite printr-o practică continuă, iar jurnalul este un mod ideal de a stimula dorința unui copil de a scrie.
3. Îmbunătățește înțelegerea lecturii
Capacitatea de a citi trebuie să se îmbine cu o înțelegere solidă a textului. Cel mai bun mod de a îmbunătăți aceste abilități este prin practicarea frecventă a cititului.
Copiii nu trebuie să citească întotdeauna cuvintele scrise de alte persoane; chiar și recitirea propriilor gânduri sau idei le îmbunătățește aceste abilități.
4. Transformă scrisul într-un exercițiu regulat
Scrisul nu trebuie privit ca pe un calvar sau ca pe o provocare, ci mai degrabă, ca pe o oportunitate de exprimare, iar copiii au astfel posibilitatea de a scrie complet diferit într-un jurnal față de felul în care scriu la școală.
Scrisul într-un jurnal poate dezvolta o dragoste profundă pentru scris. Mulți autori și eseiști își atribuie succesul unei iubiri cultivate pentru scris, practică începută de la o vârstă fragedă.
5. Ajută la exprimarea cursivă a gândurilor și îmbunătățește atenția la detalii
Comunicarea în scris ajută la structurarea și exprimarea în mod logic a părerilor unui copil. Această abilitate este esențială pentru succesul la școală. Atunci când copiii scriu în jurnal, este recomandat ca adulții să-i încurajeze să-și exprime gândurile și emoțiile.
De asemenea, scrisul corect este important. Scrisul practicat frecvent ajută orice copil să-și îmbunătațească ortografia, dar și atenția pentru detalii.
Keri Smith poate fi asemuită unei agente care lucrează pentru o organizație secretă, a cărei misiune este să reanime viața de zi cu zi a copiilor și să conteste orice stare de fapt. Ea își desfășoară „cercetarea” sus în copaci, de unde observă lumea și își culege notițele. Tot ceea ce găsește transformă în jurnale creative pentru copii, dar și în obiecte de artă conceptuală.