Propanul a fost identificat pentru prima dată ca un compus din benzină în 1911, oamenii de știință recunoscând că gazul propan poate fi ușor transformat în gaz petrolier lichefiat (GPL) la temperatura și presiunea potrivite.
Astăzi, propanul este extrem de popular pentru o mare varietate de aplicații rezidențiale și comerciale. Acest lucru se datorează în mare măsură siguranței sale ca sursă de combustibil, faptului că este ecologic și caracterului său rentabil.
Cum se produce propan?
Procesarea propanului s-a schimbat într-un număr mare de moduri încă de la începuturile sale și există două moduri principale de producere a propanului în prezent – rafinarea și producția de gaze naturale.
1 – Propan din producția de gaze naturale
Propanul, împreună cu butanul, este extras din componentele lichide în timpul procesării gazelor naturale pentru a preveni condensarea în conductele de gaze naturale. Butelii la domiciliu constanta are mai multe explicații despre gazul folosit la buteliile tradiționale din casele românilor. Deoarece propanul este de 270 de ori mai dens ca un lichid decât ca un gaz, propanul extras este stocat și transportat sub formă de lichid.
Următorul pas este să adăugați un miros în propan, deoarece este în mod natural incolor și inodor. Acest lucru vă asigură că, în cazul rar al unei scurgeri de propan, veți putea afla cu ușurință de unde provine.
2 – Propan din rafinarea țițeiului
În diferite etape ale procesului de rafinare a petrolului, se produc gaze lichefiate din petrol. În timpul distilării fracționate sub presiune sau în etapa de stabilizare a rafinării țițeiului, hidrocarburile mai grele se scufundă la fund, în timp ce hidrocarburile mai ușoare, cum ar fi propanul, sunt ușor îndepărtate din stratul superior al amestecului.
În timp ce procentul real de propan extras din țițeiul depinde de proces și de tipul de rafinărie, butanul și propanul constituie în general aproximativ 1-4% din țițeiul procesat.
Lichefierea propanului
Lichefierea propanului este esențială pentru depozitare și transport. În ciuda faptului că a fost creat ca gaz, propanul este stocat și transportat sub formă de lichid sub presiune la 177 PSI. Cu siguranță veți observa acest lucru atunci când purtați un rezervor de propan acasă sau la afacere, deoarece puteți simți lichidul care se mișcă în interior. Când este eliberat în aer, propanul se transformă în gaz.
Etapa de lichefiere este critică pentru producerea cu succes a propanului. Dacă unele impurități și alte hidrocarburi, cum ar fi etanul, propena sau pentena, nu sunt suficient îndepărtate, propanul nu va lichefia în mod corespunzător.
Nu numai atât, dar lichefierea trebuie să aibă loc la temperatura și presiunea corecte și trebuie să respecte specificațiile standardizate stabilite de industria gazelor lichefiate. Butelii la domiciliu susține că această formă lichefiată asigură propanului mult mai sigur decât alte surse de energie pentru o varietate de aplicații.
De ce atât de importantă metoda de producere a propanului?
Propanul este produs și transportat într-un mod diferit față de alți combustibili și, ca urmare, piața propanului este oarecum unică. Există doi factori principali pentru aceasta:
Producția internă: Canada este al șaptelea cel mai mare producător de propan și aproape 100% din propanul utilizat în Canada este fabricat și în Canada, restul fiind exportat, în principal către SUA. Propanul este produs în fiecare provincie, cu excepția Manitoba, Nova Scotia și PEI, 80% provenind din Alberta, Columbia Britanică și Saskatchewan. Propanul este un produs secundar: propanul nu este creat niciodată de dragul său, ci este un produs secundar al altor procese. Ca urmare, disponibilitatea propanului depinde de producția de gaze naturale și țiței. Cu toate acestea, din moment ce propanul este un produs secundar al producerii altor combustibili, disponibilitatea acestuia este legată și de producția altor combustibili.