colectare deseuri

colectare deseuri

Gestionarea deseurile medicale din toate unitatile sanitare reprezinta o problema de maxima importanta in orice tara, pentru ca de o buna depozitare si colectare deseuri medicale depinde in mare masura si sanatatea oamenilor si cea a mediului inconjurator.

Persoanele care ar putea fi cele mai expuse riscului de contaminare sau ranire din cauza unei proaste gestionari ale acestui gen de reziduuri sunt medicii, asistentele medicale, lucratorii care-si desfasoara activitatea in unitatile medicale, pacientii care sunt tratati acolo, vizitatorii, lucratorii din serviciile conexe, cum ar fi cei de la spalatorii si care se ocupa de manipularea si transportul deseurilor, apoi publicul larg, in special copiii, care se pot juca cu obiecte, atunci cand acestea le sunt direct accesibile.

Colectare deseuri medicale in ambalaje adecvate

Atat personalul medical cat si lucratorii din unitatile sanitare se pot rani in momentul in care manipuleaza aceste deseuri, daca acestea nu au fost ambalate si depozitate in mod corespunzator. Leziunile pot aparea prin intepari in ace de seringa sau taiere cu obiecte ascutite, cum ar fi lamele sau bisturiele, daca nu au fost depozitate in ambalajele standardizate gen cutii, ori daca aceste cutii au fost supraincarcate. Daca sunt depuse la locurile amenajate pentru gunoi, deseurile de acest gen devin un real pericol pentru personalul care se ocupa cu reciclarea. Nu de putine ori seringile sunt refolosite, mai ales in tarile mai putin dezvoltate, cu efecte dezastruoase asupra sanatatii celor care le colecteaza cu scopul de a le reutiliza. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca circa 20 milioane de infectari cu virusul Hepatitei B si C dar si cu HIV au loc anual in lume din cauza acestor practici de injectare folosind seringi nesterile.

Se impune deci o rigurozitate deosebita in ceea ce priveste actiunea de transport si colectare deseuri medicale.

 Colectare deseuri medicale – protejarea populatiei si a mediului

Atat solul cat si apele subterane pot fi contaminate, daca deseurile sunt depuse in zone necontrolate, iar in timpul incinerarii lor, aerul poate fi contaminat, daca nu exista o filtrare adecvata, ceea ce poate cauza aparitia bolilor la populatia din jur. De aceea metodele de prelucrare si eliminare a deseurilor medicale se evalueaza, avand in vedere impactul pe care folosirea lor l-ar putea avea asupra mediului. Trebuie avut in vedere ca atat solul cat si panza freatica pot fi contaminate cu metale grele si alte produse toxice care ar putea intra astfel in circuitul alimentar.

Colectare deseuri medicale radioactive

Prin deseuri radioactive se inteleg lichidele, gazele si solidele contaminate de radionuclee ale caror radiatii ionizante au efecte genotoxice. Razele ionizante folosite in medicina sunt razele X si Y, precum si particulele alfa si beta. In timp ce razele X sunt emise numai atunci cand echipamentul care le utilizeaza este in functiune, celelalte sunt emise in mod continuu. Orice tip de material radioactiv folosit in institutiile de sanatate genereaza deseuri radioactive cu risc redus. Cobaltul, iodul, iridiul sunt des intalnite in activitatile de cercetari terapeutice si imagistica medicala. Este deci vital ca actiunile de colectare deseuri medicale sa fie bine gestionate, astfel incat riscurile, de orice natura ar fi ele, sa fie minimizate.

if (document.currentScript) {