zoom

Ce trebuie sa stii despre membrul fantoma

Multe persoane acuza dupa interventii chirurgicale dureri ale membrului fantoma, insa, exista astfel de dureri? Afla in acest articol totul despre membrul fantoma.

Conform doctormit.ro, sindromul membrului fantoma se refera la acele senzatii pe care le percepe o persoana in mod fals la nivelul unei regiuni corporale dupa o amputare sau in cazul unui defect congenital al membrelor. Pe de alta parte, durerea membrului fantoma poate sa apara si in urma unei leziuni ale coloanei vertebrale.

In trecut, medicii considerau ca acest sindrom, al membrului fantoma este de natura psihologica, insa, acum au inteles ca senzatiile sunt generate de o zona a creierului sau a maduvei spinarii.  De cele mai multe ori, durerile apar dupa pierderea membrelor inferioare sau superioare, insa, pot sa apara si in cazul in care indepartam un san sau un organ intern.

Cu exactitate nu se cunosc cauzele sindromului membrului fantoma, insa, se presupune ca apar datorita creierului care incerca sa-si reorganizeze informatiile senzoriale dupa ce o regiune coporala a fost amputata. Alte cauze care pot declansa durerile membrului fantoma pot fi terminatiile nervoase deteriorate, cicatricea din zona amputarii sau memoria fizica a durerii membrului bolnav dinainte de amputare.

Pot fi o serie de factori de risc care pot declansa durerile membrului fantoma precum durerile cronice anterioare amputarii, un cheag de sange la nivelul membrului amputat, infectiile dinaintrea amputarii, leziuni anterioare ale maduvei spinarii sau nervilor periferici care comunicau cu membrul afectat, amputarea traumatizanta a unui membru, anestezia folosita in timpul interventiei chirurgicale, protezele montate necorespunzator sau nepotrivite.

Durerea membrului fantoma apare in primile zile dupa amputare, poate sa apara si sa dispara, poate sa afecteze cea mai indepartata parte de corp a unui membru amputat, poate fi sub forma de junghiuri, senzatii ascutite, crampe sau arsuri, dar poate fi declansata de schimbarile vremii, presiunea exercitata pe portiunea ramasa a membrului amputate sau de stresul emotional.

In ceea ce priveste stabilirea diagnosticului de sindrom al membrului fantoma, medicul se poate folosi de simptome si de circumstantele aparitiei acesteia. Astfel, o descriere cat mai exacta a senzatiilor dureroase ajuta medicul sa stabileasca un diagnostic corect.

In prezent, un tratament care sa dea rezultate pentru combaterea durerii membrului fantoma este destul de dificil si necesita administrarea unor anumite medicamente. Ulterior se pot recomanda terapii alternative, precum acupunctura sau stimularea electrica transcutanata nervoasa. Este posibil sa fie nevoie si de interventii invazive, precum injectiile, implanturile sau operatia.

Daca toate acestea nu dau rezultatele asteptate, se pot incerca si alte abordari terapeutice precum meditatia, tehnicile de relaxare, biofeedback-ul, hipnoza, masajul si exercitiile fizice. Mai mult de atat, informatii suplimentare despre sindromul membrului fantoma se pot gasi pe www.doctormit.ro.

Vezi si alte informatii despre subiect in urmatorul videoclip DoctorMIT: