zoom

Ce este si din ce cauza se dezvolta degetul in resort?

​Ce este degetul in resort?

Denumit si trigger finger sau tenosinovita stenozanta, degetul in resort este o tulburare a mainii des intalnita care se remarca prin blocarea unui deget de la mana in palma. Specific acestei tendinopatii este faptul ca degetul afectat, atunci cand se indreapta prin fortare, este insotit de o pocnitura ce poate fi mai mult sau mai putin dureroasa.

Degetul in resort apare de obicei la persoanele care efectueaza miscari repetitive de prindere. De asemenea, boala este des intalnita la femei si la persoanele care sufera de diabet sau de artrita reumatoida. S-a remarcat, totodata, ca degetul in resort este mai frecvent intalnit la cei care se confrunta cu sindromul de tunel carpian sau care au suferit mai multe microtraumatisme la nivelul mainii.

​Din ce cauza se dezvolta degetul in resort?

Trigger finger apare din cauza inflamatiei si ingrosarii unei portiuni a tendonului flexor (tendoanele sunt benzi puternice de tesut conjunctiv fibros care leaga muschiul de os). Cand se inflameaza o parte din tendonul flexor, se dezvolta un nodul pe tendon, care va bloca alunecarea acestuia prin tunel – scripete. De cele mai multe ori, blocajul apare la baza degetului. Tot la baza degetului se simte si pocnitura in timpul indreptarii fortate a acestuia.

Desi cauzele dezvoltarii degetului in resort nu sunt intotdeauna clare, se pare ca artrita, guta si diabetul pot avea o legatura. De asemenea, vatamarea palmei sau a bazei degetului poate provoca aparitia acestei tendinopatii.

​Factori de risc

  • Anumite ocupatii si hobby-uri – Persoanele a caror ocupatie sau hobby le impune sa execute in mod regulat miscarea de prindere au un risc mai mare de a dezvolta trigger finger;

  • Genul – Afectiunea este mai frecventa la femei. Se pare ca modificarile hormonale la femei joaca un rol semnificativ in dezvoltarea degetului in resort. Modificarile nivelului de estrogen au de-a face cu umflarea tendoanelor si articulatiilor. Acest lucru face ca trigger finger sa fie mai probabil la femei;

  • Anumite afectiuni preexistente – Persoanele cu artrita reumatoida sau diabet sunt expuse riscului de a dezvolta aceasta boala.

​Care sunt simptomele degetului in resort?

  • Aparitia unui nodul voluminos la baza degetului;

  • Dureri ale articulatiilor degetului;

  • Durere si rigiditate la nivelul degetului afectat;

  • Blocaj al degetului. Initial, acest blocaj este rar, apoi progreseaza (pacientul isi poate intinde degetul doar cu ajutor), iar in cele din urma devine complet.

​Tratamentul degetului in resort

Tratamentul incepe de obicei cu optiuni nechirurgicale, cum ar fi: administrarea de medicamente antiinflamatoare, injectii cu steroizi si purtarea unei atele.

Daca simptomele persista, este posibil sa fie nevoie de o interventie chirurgicala. Specialistii de la Vitta Clinic spun ca operatia degetului in resort este o procedura minora cu o rata mare de succes si se efectueaza sub anestezie locala. Scopul acesteia este de a recastiga functionalitatea normala a mainii si de a elimina durerile si toate celelalte simptome suparatoare.