Hidroterapia este, asa cum sugereaza si numele, utilizarea apei (hidro) in terapie. In talasoterapie, virtutile apei de mare sunt folosite pentru a trata anumite afectiuni sau dureri. In tratamentele balneare, se folosesc proprietatile apei termale. Hidroterapia in talasoterapie se bazeaza pe beneficiile apei de mare. Intr-adevar, apa de mare este bogata in oligoelemente, saruri minerale si vitamine. Pentru tratamente, apa de mare este incalzita la o temperatura cuprinsa intre 31°C si 35°C. Tratamentul se poate face la hotel Calimanesti inclusiv cu ape sulfuroase.
Beneficiile hidroterapiei
Persoanele care sufera de dureri articulare sau de probleme de circulatie sanguina isi vor vedea simptomele diminuate datorita efectului mecanic al jeturilor de apa asupra corpului. Baile permit, de asemenea, ca articulatiile sa fie exercitate usor, fara prea mult efort, datorita senzatiei de corp mai usor in apa. Cei care doresc sa isi trateze problemele respiratorii pot respira aerul curat si proaspat de la malul marii si isi pot calma caile respiratorii in timpul sederii la centrul spa. Anumite afectiuni ale pielii pot fi ameliorate datorita diverselor bai si tratamente pe baza de apa de mare.
Beneficiile hidroterapiei sunt numeroase datorita virtutilor apei de mare. Intr-adevar, oligoelementele si sarurile minerale din apa de mare revitalizeaza si elimina toxinele din organism. In plus, apa de mare incalzita favorizeaza relaxarea corpului si a mintii.
Hidroterapie externa si ce presupune ea
In hidroterapia externa, apa este pusa in contact cu pielea si cu membranele mucoase. Aceasta include dusuri, bai, aburi, masaje etc.
Baile cu apa rece si compresele determina contractia vaselor, ceea ce reduce instantaneu inflamatia si durerea. Acestea sunt utilizate in cazul vanatailor si al hemoroizilor, de exemplu. Apa rece este folosita doar pentru tratamente scurte si este, de obicei, alternata cu tratamente calde. In ceea ce priveste baile de aburi, acestea au efectul de a deschide porii pielii si de a evacua astfel o parte din deseurile organismului. Printre acestea se numara substantele chimice absorbite din aer, apa sau alimente, precum si reziduurile toxice rezultate din anumite procese metabolice. Aceasta detoxifiere duce la o stare de bine generala. Este, de asemenea, utila in tratamentul diferitelor probleme ale pielii.
Apa calda si aburul cresc temperatura corpului. Ideea de a crea in mod artificial febra – si transpiratia care o insoteste – pentru a trata anumite afectiuni dateaza cel putin din antichitatea greaca. Este bine cunoscut astazi faptul ca febra este folosita pentru a lupta impotriva infectiilor. De asemenea, caldura dilata vasele de sange, scade tensiunea arteriala si creste fluxul sanguin catre piele si muschi. Datorita efectului de dilatare, baile si compresele cu apa calda ajuta la ameliorarea unor afectiuni precum spasmele musculare, inflamatiile articulare si durerile menstruale. Sub jeturile de apa se pot efectua mai multe tipuri de masaj – calmant sau stimulant – multiplicand astfel placerea si, poate, beneficiile.
Hidroterapie interna si ce presupune ea
Hidroterapia interna include terapia cu aerosoli, gargara, nebullizarea. Se spune ca mineralele prezente in apa (dintre care unele sunt esentiale pentru sanatate, cum ar fi calciul, potasiul, magneziul, iodul etc.) au efecte benefice atunci cand intra in fluxul sanguin in timpul tratamentului.