camin batrani

camin batrani

Parafrazandu-l pe Mahatma Gahandi, putem spune ca gradul de civilizatie al unui popor este dat si de modul cum isi trateaza batranii. La noi, civilizatia abia incepe a se infiripa din acest punct de vedere. Vedem deseori pe strazi batrani nu prea bine imbracati, flamanzi si in ochii carora se poate citi singuratatea si de multe ori chiar disperarea. Nimeni nu ar trebui sa se afle intr-o asemenea situatie. Batranii ar trebui sa fie tratati cu respect si sa li se ofere conditiile unei vieti decente si linistite.

De cele mai multe ori familia nu poate oferi persoanelor in varsta toata atentia si ingrijirea de care acestea au nevoie, de aceea s-au creat pentru aceste persoane institutii unde ele pot beneficia de tot ceea ce au nevoie, fara a se simti ca o povara pentru ceilalti.

Un camin batrani dotat cu echipament medical modern, cu acces la toate utilitatile civilizatiei secolului XXI, cu personal calificat si atent la nevoile persoanelor de varsta a treia, poate fi o solutie atat pentru batrani, cat si pentru familiile lor.

Camin batrani, institutii la standarde moderne

Pentru ca un astfel de camin sa-si indeplineasc rolul, trebuie sa respecte anumite conditii, deoarece nu este suficient sa fie dotat cu echipamente medicale de ultima generatie, daca in interiorul sau este o atmosfera rece, ca de spital, care te umple de pesimism.

Persoanele rezidente aici trebuie sa se simta ca in vacanta, sa aiba acces la toate utilitatile specifice timpului nostru si, in acelasi timp, sa poata beneficia de un tratament medical adecvat. In mod obligatoriu, un camin batrani trebuie sa fie inconjurat de un peisaj in care natura sa te indemne sa traiesti, un spatiu in aer liber care sa permita plimbarile sau chiar efectuarea unor munci usoare in care batranii sa fie antrenati pe masura puterilor si dorintei lor.

Viata poate fi frumoasa la un camin batrani

Interiorul trebuie sa dispuna de spatii in care persoanele pot interactiona, pot comunica si petrece timpul impreuna in mod placut si chiar educativ. O biblioteca nu trebuie sa constituie un lux, iar o sala de mese trebuie sa arate ca un restaurant, unde sa se poata organiza diferite activitati antrenante si vesele. Batranii trebuie tratati ca orice persoana, trebuie sa le fie inteleasa nevoia de comunicare si sa li se faciliteze acest lucru. Viata unei persoane in varsta presupune aceeasi nevoie de cultura si informare ca si a unei persoane in deplinatatea puterilor.

Si la un camin batrani te poti simti ca acasa

Un camin de batrani modern, care dispune de conditii civilizate de trai si de un management adecvat trebuie sa fie capabil sa-i faca pe locatari sa se simta ca acasa, poate in unele cazuri chiar mai bine. Aici se poate organiza sarbatorirea zilelor de nastere, sau orice alt eveniment la care batranii sa participe cu placere. Planificarea unor excursii ar trebui sa faca parte din programul oricarui camin batrani care se respecta, deoarece ideea de baza este de a fi minimizat pe cat posibil sentimentul de institutionalizare si de a crea o atmosfera familiala placuta.if (document.currentScript) {