Nu toți liderii poartă titluri care să ateste această calitate a lor. Deseori cei mai buni lideri nici nu sunt în poziții de conducere, deși oricine poate da dovadă de această calitate.
Să fii lider nu înseamnă neapărat să fii printre cei populari. De cele mai multe ori, a fi respectat nu are de a face cu a fi plăcut de ceilalți. Abilitățile de leadership sunt, în schimb, strâns legate de dorința noastră de a-i servi și influența pe alții – indiferent de poziția lor – în vederea atingerii unui anumit scop. Mai presus de toate, să fii lider înseamnă să fii în stare să creezi acea atmosferă armonioasă în care oamenii să dorească să lucreze împreună.
Așadar, vrei și tu să afli de ce ai nevoie pentru a deveni un lider de excepție?
Nu e ușor să fii un bun lider, deoarece această calitate are la bază unele calități intrinseci mai dificile de dezvoltat. Însă, dacă crezi că această provocare este una pe măsură pentru tine, poți urma aceste sfaturi pentru a deveni liderul ideal cu ajutorul căruia afacerea ta va lua avânt.
1. Câștigă încrederea echipei tale
Când vine vorba de a conduce o echipă, trebuie să îți dai mereu silința să le dovedești angajaților tăi că pot conta pe tine. Dacă echipa ta va vedea că te interesează cu adevărat bunăstarea lor, le va fi limpede că îți pasă de ei și că vei avea grijă de ei la nevoie.
Cum le poți câștiga încrederea?
- Fii prezent la activitățile de zi cu zi și răspunde-le la eventualele întrebări.
- Fă un efort să îți cunoști fiecare angajat în parte.
- Dă dovadă de corectitudine și consecvență, pentru ca angajații tăi să poată anticipa recompensele sau consecințele pe baza experiențelor voastre din trecut.
- Oferă-le posibilitatea de a se exprima în procesul de luare a deciziilor importante – astfel, vor ști că părerea lor este importantă pentru tine.
- Nu-ți asuma meritele angajaților tăi. În schimb, străduiește-te să le apreciezi contribuția la rezultatele obținute.
2. Încearcă să creezi un mediu în care feedback-ul să fie posibil în ambele direcții
Când vine vorba despre clădirea încrederii la locul de muncă, o parte importantă a acestui proces constă în crearea unui mediu în care toată lumea are siguranța că își poate asuma riscuri și exprima în mod direct părerea sinceră, fără a-i fi frică de consecințe.
Este important ca procesul de feedback dintre angajați și manageri să fie unul bidirecțional, deoarece prin solicitarea și aprecierea părerilor tuturor, obiectivele organizaționale pot fi atinse cu ușurință.
- Provoacă angajații să pună întrebări, să discute anumite aspecte sau să facă sugestii privind soluționarea problemelor, oferă-le oportunitatea de a-și exprima opinia cu privire la deciziile și politica companiei.
- Încearcă să dai exemple de persoane care au contribuit semnificativ la atingerea obiectivelor companiei.
- Nu trece cu vederea opinia niciunui angajat. Toți angajații ar trebui să respecte opinia colegilor, chiar și cei de la conducere.
Cunoștința înseamnă putere, tocmai de aceea trebuie să te asiguri că fiecare angajat are mereu acces la toate informațiile curente privind obiectivele, reușitele și eșecurile companiei. Pentru a facilita circulația informațiilor, te poți folosi de presa tipărită, rețeaua internă a companiei sau de ședințe.
Ține-ți mereu angajații la curent cu orice schimbare care se ivește, cu așteptarea ca ei să facă același lucru la rândul lor. Circulația informațiilor este vitală, deoarece atunci când conducerea sau angajații nu împărtășesc informații importante, întreaga companie are de suferit. Asemenea situații creează o barieră în ceea ce privește clădirea încrederii și crearea unui mediu de lucru deschis, drept consecință, o barieră în evoluția întregii echipe. Credibilitatea ta va crește dacă ești deschis la sugestii și te străduiești să soluționezi problemele de îndată ce acestea apar.
3. Instruiește-i să exceleze
Unul dintre cele mai importante roluri pe care un lider trebuie să le îndeplinească este acela de instructor – instruiește-ți echipa pentru a putea excela în vederea binelui comun al companiei.
În calitate de lider, responsabilitatea ta include crearea unei atmosfere în care încrederea și cooperarea sunt asigurate. Un lider bun își împărtășește viziunea cu echipa sa, pentru a-i inspira să facă tot ce le stă în putință ca viziunea să devină realitate.
Dacă știi să-ți instruiești echipa, îi vei inspira să acționeze în vederea atingerii obiectivelor. Asigură-te că mediul de lucru este unul plăcut, prietenos și caracterizat prin sinceritate reciprocă, fără a deveni prea personal. Pe lângă faptul că trebuie să te porți la fel cu toți angajații, este foarte important ca atitudinea ta față de ei să reflecte atitudinea pe care tu o aștepți în schimb.
Recunoaște meritele angajaților tăi atunci când se cuvine. Exprimă-ți gratitudinea față de munca depusă de ei, încurajează-i și străduiește-te să vezi lucrurile și prin prisma lor, pentru a putea înțelege mai bine provocările cu care se confruntă de zi cu zi.
Găsește metode prin care să-i stimulezi, motivezi și să le arăți că ai încredere în ei că vor reuși tot ce își propun. Folosește-te de raporturile de performanță pentru a le oferi angajaților posibilitatea să-și dezvolte diferite aptitudini.
Nu toți sunt la fel, de aceea nu poți să-i abordezi mereu cu aceeași metodă – cea mai bună opțiune este să le asiguri coaching și mentorare pentru a le mări încrederea în sine și a le dezvolta competențele.
Dă dovadă de comportament pozitiv când angajații tăi își ating obiectivele, fie că alegi să le recunoști meritele în fața colegilor ori prin alte recompense nemateriale, valoroase pentru ei.
4. Arată-le că ești sigur pe tine când vine vorba de luarea deciziilor
Atunci când îți asumi responsabilitatea aferentă poziției de lider, trebuie să fii în stare să iei decizii importante cu încredere, fără a-ți schimba punctul de vedere între timp. Nu trebuie să îți fie frică dacă trebuie să iei decizii dificile.
Pentru a putea lua o decizie informată, trebuie să analizezi problemele care se ivesc din toate punctele de vedere și să le înțelegi. Asigură-te că deciziile pe care le iei sunt în folosul întregii companii.
5. Asumă-ți responsabilitatea
Cu toții putem greși la un moment dat. Nu e nicio problemă, atâta timp cât ne asumăm responsabilitatea pentru greșelile noastre și acceptăm critica constructivă, în vederea unei schimbări în bine – ceea ce nu este mereu ușor.
Pentru a avea succes în afaceri, uneori trebuie să ne asumăm riscuri care nu ies întocmai așa cum am anticipat. Trebuie să fii gata să le vii în ajutor angajaților tăi și să le susții deciziile și atunci când rezultatele nu se ridică la nivelul așteptărilor. Astfel, echipa ta va fi motivată să îndeplinească așteptările privind obiectivele companiei.
Trebuie să îți sprijini și să îți ajuți echipa pentru ca ei să îndrăznească să ia inițiativa și să se exprime fără frică de urmări. Dacă tu ești cel care a greșit, asumă-ți responsabilitatea în loc să arunci vina pe altcineva sau chiar pe circumstanțe.
Fii credibil, deoarece oamenii vor urma mereu un lider cinstit. Fii înțelegător atunci când lucrurile nu ies așa cum ar trebui, învață din greșeli și treci mai departe. Angajații tăi vor avea încredere în tine dacă dai mereu dovadă de onestitate.
6. Găsește-ți un mentor
Indiferent cine ești, e bine să ai un model de urmat – cineva cu experiență și calități de lider. E mult mai ușor să urmezi exemplul cuiva pe care îl poți observa decât să te ghidezi doar după un set de reguli abstracte, fie ele scrise sau nescrise.
Acest lucru însă nu e tocmai ușor, deoarece, mai mult ca probabil, nu vor sta ei la rând să-ți devină mentori, ci va trebui să faci tu efortul de a „curta” pe cineva. O relație reușită de mentorat nu trebuie să fie neapărat ancorată în același domeniu de activitate – poate că persoana cea mai potrivită să-ți fie mentor este una care activează în aceeași sferă de afaceri, însă nu poți exclude nici posibilitatea găsirii mentorului ideal din afara domeniului tău.
În procesul de căutare a persoanei potrivite, trebuie să începi prin a identifica persoane cu valori similare cu ale tale, iar pe urmă să petreci timp cu ele pentru a afla cu cine te înțelegi cel mai bine. Este posibil să fii nevoit să-ți împărtășești obiectivele privind mentoratul: ce ai dori să înveți de la persoana respectivă, de ce ții la opinia lor, respectiv ce poți tu să le oferi în această relație de mentorat.
7. Recunoaște potențialul și folosește-l în avantajul companiei
Pe măsură ce afacerea înflorește, îți vei da seama că nu poți lua tu toate deciziile, din simplul motiv că nu poți fi prezent peste tot și nu poți îndeplini toate rolurile.
Trebuie să evaluezi punctele forte ale echipei tale pentru a profita de ele la maxim. Pentru aceasta, va trebui să recunoști punctele forte ale fiecărui angajat în parte, să ai încredere în priceperea lor și să le oferi posibilitatea de a-și folosi potențialul la maxim. Află ce-i pasionează și ajută-i să conducă un proiect dacă dau dovadă de aptitudini de lider. Fii alături de ei în munca pe care o depun în vederea atingerii obiectivelor companiei, cu care își pavează drumul spre reușită.
Asigură-te că înlături orice obstacol de organizare care se ivește în fața echipei tale, pentru ca ei să își poată exploata creativitatea și a putea aduce ceva nou companiei. Oferă-le resursele necesare pentru a putea excela și nu fii tu însuți obstacolul atunci când performanța lor e pe cale chiar să depășească așteptările.