zoom

5 sfaturi pentru utilizarea corectă a melatoninei

Multe persoane au probleme cu somnul, și deși iau melatonină pentru a putea avea parte de un somn odihnitor, uneori nici aceasta nu ajută. De ce? Pentru că atunci când nu luăm melatonina în mod corect, nu vom putea beneficia de efectele sale pozitive.

Melatonina poate fi un ajutor eficient și de încredere când vine vorba de somn, deoarece nu ne ajută doar să adormim mai repede și să dormim mai mult, ci îmbunătățește calitatea somnului, oferind creierului nostru odihna necesară bunei funcționări.

Am adunat câteva informații utile privind melatonina, pentru ca tu să poți beneficia din plin de efectele sale în vederea unui somn odihnitor:

1. Melatonina nu este un somnifer, deci nu trebuie luată chiar înainte de culcare

Dacă luăm melatonină chiar înainte de culcare, aceasta va face mai mult rău decât bine, deoarece melatonina în sine nu ne face somnoroși și nu ne ajută să adormim mai ușor. În circumstanțe normale, nivelul de melatonină prezent în mod natural în organism crește atunci când soarele apune sau se reduce lumina, semnalând astfel creierului și corpului nostru că ziua a luat sfârșit. Drept răspuns la creșterea nivelului de melatonină, corpul începe să se pregătească pentru somn, ceea ce poate dura câteva ore, de aceea este recomandat să luăm melatonina cu aproximativ 2-3 ore înainte de somn, și nu chiar înainte de a ne culca.

2. Mai mult nu înseamnă neapărat mai bine

Deși de multe ori avem senzația că dacă consumăm mai mult din ceva ce este benefic sănătății, aceasta va avea un efect pozitiv și mai puternic, această teorie este foarte greșită în cazul melatoninei, unde sunt recomandate dozele mai mici.

Un adult nu ar trebui să ia mai mult de maxim 2 mg de melatonină pentru a-și îmbunătăți somnul. Există studii conform cărora chiar și doza de 2 mg poate fi prea mare și recomandă aproximativ 100-150 mcg de melatonină, în funcție de greutate. Cu toate acestea, uneori oamenii, nefiind corect informați, iau chiar și 10 mg de melatonină.

3. Lumina este mai puternică decât melatonina

Dacă administrăm melatonina în mod corect, cu 2-3 ore înainte să mergem la culcare, dar ne expunem în continuare la lumină puternică sau lumină albastră (în cazul ecranelor de telefon, calculator, televizor etc.), corpul nostru va fi derutat și melatonina nu va avea niciun efect.

Așadar, deși e greu de acceptat, trebuie să închidem toate ecranele ori să utilizăm măcar un filtru pentru lumina albastră cu două-trei ore înainte de ora la care vrem să ne culcăm. Totodată, lumina mai caldă, mai galbenă a lămpilor este mult mai bună din punctul de vedere al somnului, decât lumina rece, albă, care dă senzația de zi corpului și îi compromite pregătirile pentru somn.

4. Chiar dacă ne ajută să adormim mai ușor, melatonina nu este mereu răspunsul

Pot exista multe cauze ale problemelor cu somnul, iar utilizarea continuă a diferitelor somnifere sau a melatoninei poate fi de folos pe termen scurt, însă nu găsim și nu adresăm problema reală din spatele simptomelor. Spre exemplu, problema poate fi tulburarea de ritm circadian, caz în care melatonina nu ajută, însă terapia cu lumină bine-concepută da.

În multe cazuri, problemele cu somnul rezultă din probleme legate de stres, anxietate sau depresie – fiecare dintre acestea poate cauza dificultăți la adormire sau somn neodihnitor. Psihoterapia poate fi de ajutor în asemenea cazuri.

Dacă luăm melatonină timp de 2-3 săptămâni, iar nici după aceea nu putem dormi bine fără, trebuie să luăm în calcul existența unor tulburări de somn mai serioase, posibil cauzate de stres, anxietate sau alte probleme legate de starea noastră de spirit.

5. Nu se combină melatonina cu ziua

Trebuie să avem în vedere că melatonina nu prea apare în mod natural în organism pe timpul zilei. Prin urmare, dacă luăm melatonină prea aproape de dimineață sau în timpul zilei poate cauza somnolență, amețeală sau ne poate face să ne simțim chiar deprimați.

Desigur, există situații în care putem utiliza melatonina pe timp de zi, cum ar fi în caz de jet lag sau la persoanele care lucrează în ture de noapte, dar pentru cei care pur și simplu au dificultăți cu somnul noaptea, melatonina nu trebuie administrată pe timp de zi.